Actualitate
Au început înscrierile pentru Festivalul Internațional de Film Studențesc 2014
Festivalul Internațional de Film Studențesc (FFeST) care rulează de opt ediții în Cluj-Napoca, se va desfășura și în acest an în perioada 25-29 noiembrie. Înscrierile filmelor se pot face până la data de 15 octombrie 2014.
Foto: ArhivaOrganizatorii FFeST se așteaptă la aproximativ 200 de filme înscrise care să ruleze în cadrul festivalului. ,,Prin acest festival încercăm să asigurăm o posibilitate tinerilor cineaști, aflați la început de carieră, de a se manifesta, de a intra în concurs cu alți studenți veniți din toate colțurile lumii, ceea ce cred că pentru un tânăr cineast este un moment important”, a declarat Szenkovics Dezső, director FFeST.
Ce schimbări aduce noua ediție FFeST?
Pentru ediția de anul acesta, organizatorii își propun să aducă o jurizare mult mai complexă a filmelor înscrise în competiție. În juriu se află atât nume autohtone, cât și din străinătate. Anul acesta, președintele juriului va fi cunoscutul regizor Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, care, cu această ocazie, dorește să prezinte filmele premiate la FFeST pe marele ecran la ediția viitoare a TIFF-ului. „Acest lucru este foarte important, având în vedere că TIFF e un frate mult mai mare ( al FFeSt – n.red.), iar vizibilitatea sa este una foarte mare, nu doar în România, cât și peste hotare”, a declarat Dezső Szenkovics.
De asemenea, se va crea un nou site al festivalului: o platformă interactivă , mai modernă decât cea actuală, prin care viziatorii vor putea să vizioneze trailerele filmelor înscrise, cât și să-și voteze clipurile preferate. Organizatorii speră că această nouă platformă va contribui la succesul festivalului.
Filme din ţară şi din străinătate
Organizatorii se așteaptă la un număr de circa 200 de filme înscrise în competiție, atât de la școlile de film românești precum UNATC sau FTT, cât și din străinătate. „Toate școlile (românești - n.r.) de film sunt prezente în festival, iar aceasta e o tradiție care merită continuată. FFeST este, în fond, un loc în care viitori cineaști ai României pot să se confirme și să arate producțiile lor atât colegilor lor, cât și celor din industrie,” a spus Doru Pop. El speră ca printre participanți să apară și reprezentanți ale școlilor de film occidentale, la FFeST fiind înscrise, până în prezent, filme produse în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Serbia și Turcia.
FFeSt este împărțit în cinci categorii, fiecare având propriul ei premiu: Ficțiune, Documentar, Animație, Experimental și Film Foarte Scurt. De asemenea, se vor acorda și premii pentru cel mai bun film, cel mai bun film internațional, cât și un premiu special al juriului. Câștigătorii premiului cel mare vor primi în jur de 1.000 de euro.
Proiecția filmelor din competiție va avea loc în ultima săptămână a lunii noiembrie la Universitatea Sapientia. De asemenea, ca în anii precedenți, se vor organiza trei workshop-uri pentru studenți în timpul festivalului, fiecare axat pe un domeniu specific al cinematografiei: fotografie, producție și scenaristică.
Bugetul festivalului este de 30,000 de euro, printre susținătorii financiari ai acestuia numărându-se Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Local Cluj-Napoca și Uniunea Cineaștilor din România.Afișul ediției de anul acesta a fost realizat de către un student al UAD în urma unei competiții.
(Flavia Dima, Mădălina Nica – studente Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II)