Actualitate

O firmă acuză poliţiştii de abuzuri: Angajaţii au fost ameninţaţi, terorizaţi, li s-a confiscat telefonul şi permisul de conducere FOTO

Scandal între Poliţia Cluj şi administratorii unei brutării din Săvădisla după ce poliţiştii de la investigarea fraudelor (SIF) au descins la sediul firmei de unde au ridicat 4 tone de marfă şi au aplicat şi o amendă contravenţională. Reprezentanţii brutăriei îi acuză pe poliţişti de grave abuzuri. “E strigător la cer” spune Oana Hărţău, administratorul firmei.

Săptămâna trecută reprezentanţii IPJ Cluj au trimis un comunicat în care spuneau că “poliţiştii de la investigarea fraudelor au confiscat 3.000 kg de făină şi 1.000 kg de tărâţe, în valoare de circa 5.000 lei, comercializate fără îndeplinirea condiţiilor legale şi a fost aplicată şi o sancţiune contravenţională de 20.000 lei. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că la punctul de lucru al unui agent economic situat în localitatea Săvădisla, cu principal obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor de panificaţie şi patiserie, nu se ţine o evidenţă zilnică a producţiei şi nu se întocmeau toate documentele prevăzute de lege pentru comercializarea legală a produselor de panificaţie. Totodată, reprezentantul societăţii nu a putut justifica legal provenienţa cantităţilor de făină şi tărâţe identificate în depozitul punctului de lucru”.

Administratorul firmei SC Jerkado SRL, Oana Hărţău, consideră că marfa i-a fost confiscată abuziv şi este decis să dea în judecată poliţiştii care au efectuat controlul dar şi IPJ Cluj pe care îi acuză de abuz în serviciu şi violare de domiciliu.


“Spuneţi-le clienţilor că azi nu primesc pâine”

Oana Hărţău povesteşte că organele de control au sosit la firmă joia trecută în jurul orei 5:45 dimineaţa şi că li s-a permis accesul de îndată.

“A fost anunţată contabila la ora 6:30 şi a fost rugată să vină la punctul de lucru din Săvădisla cu toate documentele contabile pentru a le putea prezenta celor de la SIF. Au obligat o angajată să semneze procesul verbal de constatare, încheiat fără număr de legitimaţie, fără motivul controlului - inopinat sau tematic. Organele de control nu s-au înscris în Registrul Unic de Control. S-a vorbit extrem de urât cu angajaţii, au fost terorizaţi, nu i-au lăsat să vorbească la telefoane. Din primul moment au blocat toate autoturismele în incinta firmei, le-au spus angajaţilor că nu au voie să plece să livreze pâinea, iar când au început să sune clienţii să se intereseze de ce nu au ajuns cu pâinea domnii de la SIF au spus să le comunicăm clienţilor citez «azi nu primesc pâine»”, a precizat femeia.


Au confiscat un telefon şi un permis de conducere

Aceasta mai spune că poliţiştii au început să ameninţe că vor confisca maşinile şi toată marfa aflată în depozit, deşi încă nu verificaseră nimic.

“Organele de control au intrat în vestiar şi într-o haină a unei angajate suna un telefon mobil, şi-au băgat mâna în haină şi au confiscat telefonul. Au întrebat angajaţii al cui este şi apoi au început să sune pe numerele de telefon ale angajaţilor prezenţi de pe telefonul găsit să vadă dacă apare vreun nume. Şi-au permis să folosească minutele unei persone străine fără probleme. Au spus că confiscă telefonul că vor vedea ei al cui este. Pe unul dintre conducătorii auto l-au ameninţat că vor avea ei grijă să nu mai lucreze în firmă şi nici în altă firmă. I-au confiscat carnetul de conducere”, mai povesteşte administratorul firmei.


Oana Hărţău mai spune că poliţiştii au percheziţionat şi casa care se află lângă moară şi lângă brutărie, casă care nu aparţine de firmă.

“Societatea comercială are contract de comodat pe clădire şi un birou, restul zonei, o casă de locuit şi terenul, fiind al unei persoane fizice. Aceasta nu a autorizat accesul pe proprietatea privată. Li s-a comunicat celor din control acest lucru, dar nu au ţinut cont, au intrat peste tot, au făcut poze la imobile, la acareturile private, au intrat în grădină, în casă, unde au vrut, fără niciun fel de accept şi fără mandat de percheziţie, încălcând proprietatea privată”, mai spune Hărţău.


Poliţiştii nu au priceput mecanismul morii

Oana Hărţău spune că la sosirea contabilei aceasta le-a pus la dispoziţie absolut toate actele necesare.

“I-au cerut să le arate actele de provenienţă pentru făină şi tărâţe. Contabila le-a spus că nu avem acte pe făină, pentru că noi achiziţionăm grâu şi îl procesăm. S-au prezentat facturile pentru grâu cu notele de recepţie aferente şi bonurile de măciniş, lucru care pentru cei de la SIF nu a fost suficient. Nu pricepeau de unde avem făină. Au întrebat în continuare de unde cumpărăm făina şi unde sunt facturile şi recepţiile. Ori noi făina o obţinem legal din grâu pentru că avem cu acte legale moara cu care măcinăm grâul achiziţionat legal. În actele de înregistare a firmei apar la obiectul de activitate panificaţie şi morărit. Opinăm că nu au existat motive pentru confiscarea făinii albe şi a tărâţei pentru că nu există acte de provenienţă. Nici nu avem cum să deţinem acte de provenienţă pentru făină, atâta timp cât cumpărăm grâu şi la data controlului deţineam acte legale pentru grâu”, mai spune femeia.


Acesta a mai reclamat faptul că marfa a fost confiscată fără ca poliţiştii să-i înmâneze procesul verbal de contravenţie sau de confiscare a mărfii.

IPJ Cluj se ascunde după limbaje de lemn

Chestionaţi în legătură cu afirmaţiile femeii, reprezentanţii IPJ Cluj au declarat: “Orice persoană are posibilitatea de a contesta contravenţia şi aplicarea sancţiunii contra sa în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării la instanţa competentă. Procesul verbal se înmânează în copie contravenientului. Conform prevederilor legale dacă acesta refuză să semneze procesul verbal comunicarea se face prin poştă cu aviz de primire în termen de 1 lună”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter