Actualitate

Evenimente aniversare la Grupul Şcolar „Samus”

<p><img src="documente/stories/05_mai/05_ziua/07 grupul scolar samus 6.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de existenţă a şcolii, elevii Grupului Şcolar Samus participă în această perioadă la diverse competiţii, dezbateri şi ateliere de lucru.</p> <p />

Grupul Şcolar „Samus” Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ special, organizează în perioada 3-6 mai o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la înfiinţare.

 


Pentru a marca evenimentul, pe parcursul acestor zile vor avea loc mai multe evenimente, printre care şi un Te Deum oficiat de ÎPS Andrei Andreicuţ. Astfel, vor avea loc ateliere de lucru pe diverse teme precum „Estetica şi igiena corpului omenesc”, „Ziua internaţională a cărţii”, „Îndeletniciri în arta culinară”, „Ştiinţa pentru toţi - o distracţie pentru fiecare” etc. De asemenea, vor avea loc vizionări de filme educative şi dezbateri, dar şi expoziţii de pictură cu lucrări ale elevilor. În plus, elevii pot participa la diverse concursuri sportive, la programe-cultural artistice sau la Balul stilistului.

Marcarea festivă a evenimentului va avea loc mâine, la ora 11, printr-un Te Deum oficiat de Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ. De asemenea vor mai lua cuvântul reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, Consiliului local Cluj-Napoca, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei Cluj-Napoca.


 

Simpozion despre elevii cu dificultăţi de învăţare


 

Vineri, începând cu ora 9, se va desfăşura simpozionul aniversar cu tema ,,Bune practici în incluziunea şcolară şi socioprofesională a elevilor cu CES (cerinţe educative speciale – n.r.)“, la care vor participa cadre didactice din judeţul Cluj dar şi din alte judeţe. Lucrările simpozionului se vor desfăşura pe trei secţiuni: Intervenţii psihopedagogice eficiente la elevii şi tinerii cu CES – exemple de bune practici; Familie - şcoală – comunitate: triada succesului în procesul incluziunii – exemple de bune practici; Auxiliare curriculare – metode şi mijloace eficiente folosite în procesul instructiv-educativ.


O şansă pentru cei cu deficienţe


 

Înfiinţată în 1951 cu scopul de a şcolariza elevi cu deficienţe de auz din zona Ardealului, instituţia şi-a diversificat oferta şi profilul, devenind grup şcolar. Astfel, deşi destinaţia iniţială a constituit-o şcolarizarea elevilor deficienţi de auz din zona Ardealului, în anul 1986 s-au constituit şi clase pentru deficienţi mintali, iar din anul 2006 există pe fiecare nivel câte o clasă cu elevi din învăţământul de masă în specialitatea estetică şi igiena corpului omenesc, Grupul Şcolar „Samus” Cluj-Napoca devenind astfel şcoală incluzivă – fiind singura şcoală din judeţ care pregăteşte elevi din învăţământul de stat pentru meserii precum frizerie, coafură, manichiură, pedichiură şi coafor stilist. „Prin intermediul Grupului Şcolar Samus, Consiliul Judeţean Cluj oferă fiecărui elev deficient de auz şi deficient mintal posibilitatea dobândirii de cunoştinţe, priceperi şi deprinderi sociale, de viaţă şi profesionale, astfel încât aceştia să fie absorbiţi mult mai uşor şi mai repede pe piaţa muncii”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

abonare newsletter