Actualitate

Clujul va avea un Centru de Cercetare pentru Energii Alternative

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj va construi în Cluj-Napoca un Centru de Cercetare şi Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative (CETATEA). Valoarea totală a proiectului este de aproape 44 milioane lei și va fi gata în 19 luni.

INCDTIM Cluj va construi, cu fonduri europene, un centru de cercetare în domeniul energiei alternative, denumit CETATEA. În cadrul proiectului vor fi realizate şi lucrări de modernizare a trei laboratoare deja existente plus dotarea centrului de cercetare cu echipamente de cercetare performantă.

În cadrul CETATEA se vor derula activităţi de cercetare şi dezvoltare tehnologică în domeniul energiilor alternative. Proiectul va contribui la dezvoltarea durabilă a României, prin folosirea eficientă a noilor tipuri nepoluante de resurse energetice, asigurarea de servicii de cercetare, măsurători complexe şi analize de laborator, consultanţă, precum şi aport de know-how şi proiecte transferabile tehnologic spre economia reală.


”Este vorba despre singurul proiect pe teme de energiei câștigat în regiunea de Nord-Vest și al doilea din țară și anume este vorba despre construcția unui centru de cercetare și tehnologie avansată în domeniul energiei alternate. Proiectul are șapte tematici de cercetare prin care se dorește atingerea întregului ciclu de cercetare, de la faza de definiție până la aplicație. Noul centru va crea de asemenea și noi locuri de muncă, noi estimăm că vor fi în jur de 1000 în termen de 5 ani de zile”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Adrian Bot, directorul general la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) din Cluj-Napoca și direcorul proiectului CETATEA.

Odată cu demararea proiectului este prevăzută şi crearea de noi locuri de muncă în activitatea de CDI prin atragerea de tineri şi pregătirea lor la un nivel de excelenţă compatibil cu cercetarea europeană şi mondială.


La inaugurarea proiectului a participat și Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru activitatea de cercetare în Ministerul Educției Naționale. Acesta a vizitat și celelalte două centre de cercetare deja existente și și-a exprimat speranță ca INCDTIM să colaboreze mai bine, pe viitor, cu universitățile în domeniu.

”Am vizitat dintre cele două centre care au fost finanțate prin fondurile structurale și care s-au implementat deja și funcționează foarte bine. Am vizitat amplasamentul noului centru care s-a inaugurat azi, prin proiect. Eu sper ca prin deschiderea pe care o are ITIM-ul acesta să colaboreze, în viitor, și cu celelelte institute și universități astfel încât și în cadrul insituțiilor de învățământ universitar să existe o cercetare cu caracter interdisciplinar”, a adăugat Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru activitatea de cercetare în Ministrulul Educției Naționale.


În cadrul INCDTIM funcționeză și un laborator unde sunt determinare structuri cristaline din medicamente care ajută la identificarea proprietăților acestora și îmbunătățirea lor.

”Institutul are un laborator unde se determină structuri cristaline pentru diverse materiale. Utilizăm acest laborator pentru identificarea unor forme polimorfice, care sunt compuși de medicamente care, prin faptul că au structură cristalină diferită, au și proprietăți diferite ca biodisponibilitate sau rată de absorbție astfel încât acestea să poată fi îmbunătățite. Noi suntem primii care au determinat structuriile cristaline ale unor complecși de incluziune”, a povestit pentru Monitorul de Cluj cercetătorul în cadrul ITIM, Gheorghe Borodi.


Proiectul este cofinanţat din fonduri europene,valoarea totală a acestuia fiind de 43.974.400 lei. El se implementează pe o durată de 19 luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter