Actualitate

Moţii din Apuseni şi inventatorul sângelui artificial, premiaţi la Balul Operei 2014

Clujenii şi-au premiat Emblemele şi Seniorii Cetăţii în a doua seară a celei de-a 19 ediţii a Balului Operei. Printre nominalizaţi s-au aflat chimistul Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sângelui artificial, poetul Ioan Mureşan şi moţii din comunele Beliş şi Horea.

Cea de-a două seară a ediţie din 2014 a Balului Operei a debutat cu acordarea medaliilor “Emblemă de Cluj” unor instituţii şi personalităţi clujene pentru contribuţiile lor deosebite la dezvoltarea şi recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional a judeţului Cluj.

13 Embleme ale Clujului au fost acordate duminică pe scena Operei din Cluj-Napoca. Printre cei premiaţi s-au numărat Gigi Fraţilă, şeful serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj; Ştefan Lucian, şeful secţiei din Huedin a Inspectorarului de Jandarmi Cluj, regizorul maghiar Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca; managerul Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, Gyula Szép; pianistul şi regizorul Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania; rectorul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” Vasile Jucan; Bogdan Buta, preşedintele Asociaţiei “Transylvania Internaţional Music and Art Festival” (TIMPAF), Asociaţia Clujul Comoră reprezentată de Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, Boiler Events reprezentat de Andi Vanca, organizatorul Electric Castel, omul de afaceri Daniel Metz, acţionar la EBS Cluj şi managerul Cluj Arena SRL,


Moţii din Apuseni, Embleme ale Clujului

Moţii din Apuseni au primit şi ei distincţia de Embleme ale Clujului. Ei au fost reprezentaţi pe scena Operei Române din Cluj-Napoca de primarii comunelor Horea şi Beliş.

Marin Nicola, primarul din comuna Horea, a afirmat că prin ceea ce au făcut în ziua de 20 ianuarie, moţii din Horea au demonstrat că "sunt urmaşi demni ai lui Horea“.


Primarul din Beliş, Viorel Crainic, a adăugat că, pe lângă sătenii din cele două comune premiate în cadrul acestui eveniment şi sătenii din comuna clujeană Mărişel au dat o mână de ajutor la căutările avionului. „N-aş putea spune că acordarea acestei distincţii este un motiv de bucurie pentru mine. Din contră. Evenimentele care au generat acordarea acestei distincţii pentru comuna Beliş au fost, după cum ştiți cu toţii, dintre cele mai triste. Însă, vreau să spun că merită să aducem recunoştinţa, respectul şi mulţumirile noastre tuturor cetăţenilor din cele trei comune, Horea, Beliş şi Mărişel care au ajutat la finalul pe care îl ştim astăzi“, a afirmat Crainic.

Poetul Ioan Mureşan, Cetăţean de onoare al Clujului

Nici poetul clujean Ioan Mureşan nu a fost uitat de organizatorii Balului Operei. El a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj dar şi cu cel de Senior al Cetăţii. Plin de emoții poetul a mulţumit clujenilor pentru aceste distincții după care a citit un frgment dintr-o poezie dedicată orașului Cluj-Napoca.


Creatorul sângelui artificial, desemnat Senior al Cetăţii

Titlul şi medalia de Senior al Cetăţii au fost acordate unor personalităţi care au contribuit la dezvoltarea oraşului Cluj-Napoca atât din punct de vedere cultural, cât şi academic sau medical.

Unul dintre clujenii care au primit această distincţie este chimistul Radu Silaghi-Dumitrescu, creatorul sângelui artificial, o invenție pe cale să revoluţioneze lumea medicală. După ce i s-a înmânat distincţia, cercetătorul a muţumit organizatorilor şi a îndemnat clujenii să se aplece mai serios asupra modului în care îşi aleg şi îşi tratează modelele sociale.


“Acest premiu de Senior al Cetăţii înseamnă foarte mult, înseamnă în primul rând plasarea într-o categorie selectă, aceea a modelelor sociale, ceea ce duce şi la o răspundere foarte mare pentru că se presupune că dincolo de tine nu prea mai există alţi responsabili din punct de vedere social. De aceea, cu această ocazie, vreau să fac un apel către cetăţeni, să se aplece mai serios asupra a ceea ce numesc ei valori şi iată  aceşti seniori ai cetăţii sunt nişte valori sociale dar şi asupra modului în care tratează aceste modele, să le ceară opiniile atunci când trebuie să se ia decizii importante pentru cetate, pentru ca atunci când vor fi puşi în situaţia de a lua o decizie civică să ştie faţă de cine să ia acea decizie, să ştie să ia o decizie bună”, a precizat Radu Silaghi-Dumitrescu pentru Monitorul de Cluj.

Printre cei care au mai fost distinşi cu acest titlu, acordat de academicienii Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, se numără şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, doctorul Alexandru Irimie, neurochirurgul Dafin Fior Mureşanu, scriitorul de literatură SF Mircea Opriţa şi profesorul universitar Ilie Rad, conducătorul Şcolii Doctorale în Ştiinţele Comunicării din cadrul UBB Cluj.


Acesta din urmă a afirmat că această distincţie a reprezentat o surpriză pentru el şi s-a simţit onorat să o primească, afirmând că aceasta îl va ambiţiona mai mult să ducă la bun sfârşit două mari proiecte pe care vrea să le ofere clujenilor: un Muzeu Naţional al Mass-Mediei la Cluj-Napoca şi Dicţionarul jurnaliştilor şi publiciştilor clujeni.

“În acest an organizatorii Balului Operei mi-au făcut o mare surpriză oferindu-mi distincţia de Senior al Cetăţii. Le mulţumesc pentru acest premiu şi mă simt onorat pentru că, nimic din ce am făcut nu am făcut pentru mine şi uite că satisfacţiile vin în urma muncii depuse. Această distincţie mă va ambiţiona şi mai mult să duc la bun sfârşit două mari proiecte pe care le-am început şi vrea să le ofer clujenilor. Este vorba despre Muzeul Naţional al Mass-Mediei, pe care îl vreau la Cluj şi Dicţionarul jurnaliştilor şi publiciştilor clujeni la care i-am extins perioada pe toată durata unui secol", a declarat pentru Monitorul de Cluj, profesorul universitar Ilie Rad, Senior al Cetăţii.

Ultima seară a ediţiei a 19-a a Balului Operei s-a încheiat cu lansarea volumului “Seniorii Cetăţii” conceput de Constantin Mustaţă, o carte micorbiografică a personalităţilor ce au dus în lume faima Clujului. Aceasta a fost urmată de un concert extraordinar, “Maria Tănase - 100 de ani”, susţinut de interpretul la nai, compozitorul şi dirijorul Nicolae Voiculeţ împreună cu orchestra sa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter