Actualitate

După trei decenii de cătănie, gen. Litan bate pas de defilare spre retragere

A rezistat zece ani ca inspector şef la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj, iar vestea trecerii în rezervă la vârsta de 56 de ani a primit-o fără „discuţii”.

Jandarmii clujeni rămân anul acesta fără şeful lor, generalul Aurel Litan. După 30 de ani petrecuţi în sistemul militar şi 10 ani la comanda Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj, Litan se pregăteşte să se retragă. În septembrie 2014 va fi trecut în rezervă. Nu îşi aminteşte prima zi de muncă ca şef al jandarmilor, în schimb ştie ce va face în prima zi de pensie: vânătoare şi pescuit.

„Nu îmi amintesc prima zi ca inspector şef la IJJ Cluj. Sincer nu. Eram acasă. Nu a fost nimic nou. A venit generalul de la acea dată care era şef de Stat Major la Jandarmerie, a citit ordinul, am mers la popotă, am dat o masă. De mic mi-am dorit o carieră militară dar nu m-am gândit niciodată că voi deveni comandant pentru că atunci când am plecat la şcoală, la Academia Tehnică, m-am dus să mă fac inginer”, povesteşte generalul Aurel Litan.


Mai mulţi lideri politici din Cluj au încercat să-l convingă să-şi prelungească şederea în fruntea Inspectoratului de Jandarmi.

„Cum am primit vestea trecerii în rezervă? Bine. Fără nicio discuţie. Au fost colegi care s-au supărat. Nu e o funcţie uşoară. Nu e liniştită. Ai o responsabilitate mare. Nu ştii ce se întâmplă şi poţi trece de aici la Parchetul Militar de peste drum, că ai dat un ordin greşit. Au fost lideri politici din Cluj care mi-au spus dacă trebuie să vorbească cu cineva ca să mai rămân. De ce să rămân dator unui senator că am mai rămas jumătate de an în funcţie, şase luni de zile, că atâta se poate prelungi?”, a mai precizat Litan.


Cea mai grea misiune: meciul dintre Universitatea Cluj – CFR Cluj

Îşi aduce aminte de cele mai grele misiuni pe care le-a coordonat de-a lungul timpului. De departe, spune el, cea mai dificilă a fost cea din luna mai 2008 la meciul de fotbal dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj. A fost singura dată când la Cluj s-a intervenit în forţă şi a dat ordin ca jandarmii să intervină cu gaze lacrimogene.

„Misiunile sunt grele atunci când cei cu care te confrunţi sunt nervoşi sau sunt băuţi. Cea mai grea misiunea a fost cea de la renumitul meci Universitatea Cluj - CFR Cluj din 7 mai 2008 când am fost nevoiţi să folosim gazele lacrimogene şi să dau pentru prima dată ordinul «gaze», sper să nu mai fiu nevoit să îl mai dau vreodată. Atunci am dat ordin «gaz, mască pe faţă, pulverizator de capacitate mărită». Au căzut jos, i-au călcat jandarmii. Noi ne-am făcut treaba, i-am avertizat, nu au ascultat”, îşi aminteşte Litan.


În 2012, Clujul în pragul unui război civil

Litan crede că prezenţa sa în mijlocul jandarmilor în timpul misiunilor le conferă acestora linişte. Este conştient că subordonaţii săi rezistă destul de greu la stres şi recunoaşte că au fost momente în care aceştia au vrut să intervină în forţă în ciuda opoziţiei sale.

„Închipuiţi-vă ce era în 2012 când erau mitingurile pentru susţinerea lui Raed Arafat şi protestele faţă de guvernarea Boc. Când am ajuns în faţa Prefecturii cineva din spatele manifestanţilor a aruncat cu nişte petarde. Era un moment în care nu mai trebuia nici somaţie, nici aprobare, nu mai trebuia nimic, automat se acţiona în forţă. Atât le-am spus jandarmilor «nu mişcă nimeni». Dacă dădeam ordin să-i dispersăm nu era război civil în Cluj? Era. Scăpam de sub control situaţia”, mai spune Litan.


Secretul protestelor paşnice: dialogul

Potrivit lui Litan, secretul protestelor paşnice de la Cluj constă în dialog. „Secretul este unul singur: capacitatea de a discuta cu omul, de a te duce şi discuta cu manifestantul şi de a-l lămuri. Dacă mă ascultă bine, dacă nu mă ascultă, îmi pare rău. Le dau voie să protesteze, dar legal. Eu nu ridic tonul, nu mă caracterizează. Trebuie să-i respecţi pe ceilalţi dacă vrei să fii respectat”, mai spune şeful IJJ Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter