Actualitate

FOTO - Cultura în mizerie: Cluj-Napoca, oraşul cu muzee închise şi degradate

Din cele cinci muzee principale din municipiu, două sunt închise, unul se degradează pe zi ce trece, iar unul este revendicat de vechii proprietari. Cluj-Napoca va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, însă riscă să se prezinte ca un oraş fără muzee bine puse la punct.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este închis din anul 2009 când au început lucrările de reparaţii, iar şanse să se deschidă prea curând nu sunt. În acest moment, lucrările sunt oprite din cauza lipsei banilor, iar reluarea lor depinde doar de mila Ministerului Culturii. Este nevoie de 1 milion de euro pentru reparaţii şi de 12 luni pentru executarea lucrărilor. “Între parter şi etajul 1, sub spaţiul ocupat de biblioteca universităţii sunt probleme legate de consolidare. Am înţeles de la proiectant că lucrările de consolidare trebuie făcute pe toată partea veche a clădirii, dinspre strada Constantin Daicoviciu. Valoarea estimată de proiectant este la 1 milion euro”, explică Viorica Crişan, director arheologie la MNIT. Conducerea muzeului nu îşi spune speranţe prea mari că vor fi alocaţi bani anul acesta deoarece Ministerul Culturii îi amână periodic în această problemă.

MNIT s-ar putea redeschide abia în 2017

Viorica Crişan subliniază că dacă demersurile propriu-zise pentru continuarea lucrărilor nu încep anul acesta este posibil ca cel mai devreme în 2017 să fie redeschis muzeul. “Dacă ne dau banii doar anul viitor, în martie-aprilie când are loc stabilirea bugetului, până organizăm licitaţia se face septembrie-octombrie şi până începem lucrările ne prinde sfârşitul anului. O să ajungem ca abia în 2017 să încheiem lucrările”, precizează Crişan.


Din Muzeul de Artă pică bucăţi de tencuială

Muzeul de Artă care funcţionează în Palatul Banffy este deschis, are expoziţii permanente, însă starea de degradare a clădirii este evidentă: de pe pereţii exteriori cad bucăţi de tencuială, la fel şi de pe pereţii din curte. În urmă cu câteva luni, conducerea muzeului preciza că nu pot fi realizate ample lucrări de reabilitare a clădirii din cauza că revendicărilor clădirii de către moştenitori. Consiliul Judeţean are pregătit, încă din 2007, un proiect de reabilitare a clădirii, în valoare de 10 milioane euro.

Muzeul Farmaciei este o altă victimă a revendicărilor şi riscă să rămână fără sediu din acest motiv după ce ani la rând moştenitorii Casei Hintz unde funcţionează muzeul s-au judecat cu statul.


Muzeul de Speologie, închis pe termen nelimitat

Un alt muzeu care nu mai poate fi vizitat de public este Muzeul de Speologie, unic în România şi al doilea din Europa de Est. Muzeul care poartă numele renumitului savant român Emil Racoviţă este închis din anul 2010 când unul dintre proprietarii imobilului a decis să închidă poarta de acces dinspre strada Sextil Puşcariu de teama unor accidente cauzate de starea proastă în care se află clădirea. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că o parte din clădire a fost retrocedată, o parte se află în proprietatea Primăriei. Imobilul este considerat monument istoric, a fost construit în secolul al XIV-le şi este una dintre cele mai vechi clădiri din oraş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter