Actualitate

FOTO - Protest la Consiliul Judeţean Cluj: 100 de oameni cer demisia lui Uioreanu

Aproximativ 100 de persoane, locuitori din Someşeni şi Apahida protestează în faţa Consiliului Judeţean Cluj, afectaţi de proiectul de extindere al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Ei spun că sumele pe care urmează să le primească cu titlu de despăgubire sunt foarte mici.

Ei spun că sumelor pe care urmează să le primească cu titlu de despăgubire sunt foarte mici. Aceştia scandează la adresa preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu şi a vicepremierului Liviu Dragnea.

Aceştia au asupra lor pancarte pe care scrie “1 mp= un ou”, “Expropriere  - da, naţionalizare – nu”, „2011: 25 euro/mp Cluj-Apahida, 2013: 2 euro/mp Cluj – 40 de bani, Nu suntem în Congo”, „Liviu Dragnea a venit, preţul terenului l-a trântit,” „Uioreanu cu ai lui, expropriatorii secolului”, „Hoţii, hoţii, hoţii”.


„Nu suntem de acord cu subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate în vederea construirii pistei aeroportului. În 2010, era evaluat la 12 euro un metru pătrat în extravilanul Clujului, iar acum a fost evaluat la 2 euro. În extravilanul comunei Apahida, a scăzut de la 8 euro pe metrul pătrat la 40 de bani. Este o adevărată hoţie şi nu suntem de acord cu aşa ceva, cât timp preţul pieţei este de 30 - 50 de euro pe metrul pătrat“, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre proprietarii de teren, Eugen Pintea, care deţine o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Protestatarii spun că vor bloca lucrările de construire a pistei aeroportului şi susţin că nu vor permite utilajelor să mai intre pe terenurile lor.


Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a ieşit la discuţii cu protestatarii, le-a ascultat doleanţele, dar după 15 minute s-a retras în instituţie. Acesta le-a transmis protestatarilor "că nu face decât să urmărească legislaţia şi că cei nemulţumiţi se pot duce să facă plângere în instanţă."

Reamintim că ieri Horea Uioreanu s-a întâlnit pentru a doua oară cu reprezentantul desemnat de persoanele care au fost expropriate de terenurile necesare pentru construirea noii piste a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca. Scopul acestei noi întrevederi a fost acela de explica proprietarilor de terenuri care sunt prevederile legale cu privire la exproprierea terenurilor. „Am discutat despre situația parcelelor supuse exproprierii și am explicat, cu actele pe masă, faptul că noi nu putem să le satisfacem doleanțele deoarece am încălca legea. Practic, dânșii vor să le plătim despăgubiri la prețul din anul 2010 al terenurilor. Noi avem Raportul de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, așa cum prevede art. 11 al (7) din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Acest raport a fost întocmit avându-se în vedere expertizele efectuate și actualizate de camerele notarilor publici, așa cum prevede art. 11 alin. (8) al Legii amintite. Prin urmare, eu am explicat, din nou, faptul că nu am cum să plătesc persoanelor expropriate în acest moment prețul pe care îl aveau terenurile în anul 2010”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj.


Pentru continuarea lucrărilor de construire a noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca s-a procedat la expropriere pentru cauză de utilitate publică a mai multor terenuri aflate pe traseul acestui obiectiv de investiții, pe etape, în conformitate cu calendarul de derulare al lucrărilor. La această dată se efectuează exproprierile aferente etapei a II-a.

Pentru cele 93 de parcele situate pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost stabilit preţul de 68,70 lei/mp pentru intravilan arabil şi 8,80 lei/mp în cazul în care terenul e extravilan arabil, iar pentru parcela aflată în extravilanul comunei Apahida a fost stabilită o valoare de 0,40 lei/mp.


CJ Cluj este în procedură de expropriere a 94 de parcele, suma alocată fiind de 22 de milioane de lei. În iunie, când a venit în vizită la Cluj, vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat supărat şi îngrijorat de modul în care CJ Cluj a gestionat lucrările la pista de 2.100 de metri a aeroportului. Dragnea declara că nu a fost informat de reprezentanţii CJ Cluj asupra existenţei unor probleme legate de exproprierile de terenuri şi de finanţarea lucrării.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro. Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter