Actualitate

O eroare de ambalare a medicamentului FUROSEMID a OMORÂT 3 OAMENI!

<p><strong>O eroare de ambalare a cutiilor cu diuretice Furosemid produse de Teva ar fi provocat trei decese şi două spitalizări în Franţa, după ce unele cutii din acest medicament conțineau somnifer în loc de diuretic.

Marţi seara, ANSM a anunţat că nu a identificat defecţiuni, după ce a inspectat timp de două zile laboratorul grupului farmaceutic israelian, la Sens (centru), de unde au ieşit cutii care conţineau comprimate de somnifer Zopiclon în loc de diuretic.

 


"Cei patru inspectori nu au identificat defecţiuni nici în organizare, nici în practicile, nici în echipamentul de ambalare de la Sens", a adăugat ANSM pentru AFP, notând că "ancheta continuă împreună cu autorităţile judiciare".

Inspectorii "nu au constatat vreo disfuncţionalitate gravă", a declarat directorul de inspecţie al ANSM, Gaetan Rudant, pentru postul de televiziune France 3, precizând că nu există nicio "decizie de suspendare a activităţii laboratorului Teva de la Sens".


ANSM a precizat că diureticul este produs în Ungaria şi ambalat la Sens, în timp ce somniferul "Zopiclon provine din Spania".

Diureticele, ca Furosemid, sunt indicate pentru tratarea hiptertensiunilor arteriale, edemelor de origine cardiacă, renală sau hepatică, iar întreruperea bruscă a tratamentului poate prezenta riscuri.


Pentru a evita orice nemulţumire a pacienţilor şi cu titlu de precauţie, Agenţia a ordonat luni, în acord cu laboratorul, rechemarea tuturor loturilor de Furosemid de 40 de miligrame produs de Teva.

"Câteva mii de cutii au fost recuperate", a anunţat Rudant. "Am cerut societăţii Teva să le deschidă pentru a constata (...) dacă alte comprimate de somnifer au fost introduse în loc de diuretic", a continuat el.


Potrivit unui bilanţ oficial al ANSM, trei persoane au murit. Dar "există cazuri descoperite peste tot", încă neverificate şi neconfirmate, a comentat o purtătoare de cuvânt a Agenţiei.

abonare newsletter