Actualitate

Câinii şi pisicile au liber la călătoriile cu avionul, dar sunt interzişi în troleibuze

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/caini parc detunata1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Legea le permite stăpânilor de animale de companie să călătorească împreună cu pisica sau câinele cu trenul, avionul sau vaporul. Apar însă probleme atunci când proprietarii de câini şi pisici doresc să circule cu mijloacele de transport în comun din oraş.

Stăpânii de câini şi pisici au posibilitatea să călătorească împreună cu patrupedele cu diferite mijloace de transport în comun dacă „pică” varianta autoturismului propriu. Trebuie doar să respecte anumite reguli, în funcţie de fiecare modalitate de transport.


Astfel, cei care optează pentru varianta trenului, trebuie să cumpere un bilet special pentru câine al cărui preţ este aproximativ jumătate din cel al biletului normal. Câinele trebuie ţinut în lesă, să poarte botniţă şi să aibă toate vaccinurile la zi. Dacă este de talie mică sau pisică poate fi pus într-o cuşcă specială pentru transport, iar dacă este de talie mare va sta jos, pe podea, lângă banchetă. Potrivit legii, mai e nevoie şi de acordul călătorilor, dar sunt extrem de rare situaţiile în care ceilalţi călători să fie deranjaţi de prezenţa animalului. „Accesul în tren este condiţionat şi de acordul celorlalţi călători, dar nu am întâlnit niciodată vreo reclamaţie în acest sens”, a menţionat Vasile Rafa, şeful Gării Cluj-Napoca.

Accesul în gară este permis, dar paznicii fac uneori exces de zel

Proprietarii animalelor trebuie să ştie că legea le permite să intre cu câinele, în lesă, în gară, cu toate că mai există situaţii în care firmele care asigură paza în gară fac exces de zel şi interzic accesul în interiorul gării.


„În urmă cu câteva săptămâni, a trebuit să merg cu trenul din Cluj-Napoca până în Alba-Iulia. Nu m-am gândit să cumpăr bilet de la agenţia de voiaj cu ceva timp înainte pentru că nu era planificat să călătoresc cu trenul aşa că am mers direct la gară. Când am vrut să intru în gară să cumpăr biletele, unul dintre paznicii în uniformă m-a oprit şi mi-a spus că nu am voie cu câinele în gară. L-am întrebat cum pot să îmi cumpăr biletele şi cum urc în tren dacă nu e voie cu câine în gară. El mi-a răspuns că nu îl interesează, să părăsesc incinta pentru că risc să fiu amendat. După îndelungi negocieri şi discuţii fără sens, am putut totuşi să îmi cumpăr biletele şi să urc în tren”, povesteşte Andrei M. din Cluj-Napoca.

Vasile Rafa subliniază că este voie cu câinele în gară atâta timp cât este ţinut în lesă şi nu este agresiv, iar cei care întâmpină neplăceri precum în situaţia prezentată anterior se pot adresa la biroul de informaţii unde pot face o sesizare scrisă.


Călătoria cu avionul: la cală sau în cabină

Dacă pentru călătoria cu trenul, lucrurile sunt simple, cu avionul este o situaţie mai complicată. Pentru scoaterea câinelui din ţară este nevoie de paşaport şi de un certificat eliberat de veterinar. Animalele de companie care nu depăşesc 5 kilograme pot fi transportate în cabină, iar cele de talie mare călătoresc în cală, în locuri speciale, în containere speciale. Trebuie ştiut însă că o astfel de călătorie poate fi traumatizantă sau chiar fatală pentru unele animale din cauza zgomotului, a temperaturii şi a întunericului din cală.

De asemenea, trebuie menţionat că nu toate companiile aeriene asigură transportul animalelor.


RATUC interzice călătoria cu animalele de companie

Clujenii care doresc să folosească mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa dintr-un punct în altul al oraşului împreună cu pisica sau câinele nu pot face acest lucru deoarece regulamentul RATUC interzice „transportarea de animale si păsări vii”.

Oricine se gândeşte să ia un autobuz, troleibuz sau tramvai împreună cu animalul de companie riscă să fie amendat deoarece nu este permis accesul nici măcar cu animale mici ţinute în cuşcă. Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca afirmă că regulamentul este stabilit de RATUC şi ei sunt cei care îşi stabilesc regulile. Conducerea RATUC nu a putut fi contactată pentru a explica de ce nu este permis accesul animalelor în autobuze.


În alte ţări, accesul cu câini este permis în autobuze

Clujenii nu sunt de acord cu regulamentul RATUC şi sugerează conducerii regiei să ia exemplu din alte ţări. „Am călătorit în Europa şi am văzut că în Praga, în Germania şi Danemarca este permis să călătoreşti cu câinele cu metroul şi alte mijloace de transport în comun. Ar trebui să ia exemplu şi ai noştri”, comentează Mihaela Drăgan din Cluj-Napoca.

abonare newsletter