Actualitate

Dispare venitul minim garantat!

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/15_ziua/vaccinari-la-pata-rat.jpg" border="0" alt="pata rat" title="Sistemul de asistenţă socială pentru familiile sărace va fi reformat" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Venitul minim garantat, alocaţia familială complementară, alocaţia monoparentală şi ajutorul pentru încălzire vor dispărea până în 2013. Toate vor fi comasate în aşa-numitul „venit minim de inserţie”.</p>

Strategia Ministerului Muncii pentru 2011-2013 prevede modificări şi la ajutoarele pentru persoanele cu handicap. Astfel, indemnizaţiile pentru aceste persoane se vor comasa într-o singură indemnizaţie.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a realizat o strategie referitoare la reforma în asistenţei sociale în România pentru perioada 2011-2013. Potrivit acestui document, va dispărea venitul minim garantat (VMG), dar şi alocaţia monoparentală şi alocaţia familială complementară plus ajutorul de încălzire. Toate aceste ajutoare se vor transforma într-unul singur, mai precis în „venitul minim de inserţie”. În strategia Ministerului, acest ajutor social este definit ca un „program consolidat pentru gospodăriile cu venituri reduse”, iar scopul acestuia este diminuarea sărăciei.


La acordarea venitului minim de inserţie se va ţine cont de veniturile realizate, atât mobile cât şi imobile. „Se va institui o singură prestaţie, bazată pe testarea mijloacelor (venituri realizate şi bunuri mobile şi imobile ce ar putea fi valorificate), prin unificarea VMG, alocaţiei pentru susţinerea familiei cât şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Noua prestaţie pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse se va baza pe testarea mijloacelor şi se va acorda pe principiul utilizat în prezent la ajutorul social”, se arată în strategia Ministerului Muncii.

 


O singură alocaţie pentru persoanele cu handicap


Până în 2013 vor fi făcute modificări şi la acordarea ajutoarelor pentru persoanele cu handicap. În prezent există două tipuri de indemnizaţii pentru aceste persoane: indemnizaţia pentru persoanele cu handicap şi bugetul complementar pentru persoanele cu handicap. Va dispărea bugetul complementar şi se va acorda numai indemnizaţia. „Pentru persoanele cu handicap se va institui o singură prestaţie, în cuantumuri diferenţiate, în funcţie de gradul de handicap şi nevoile specifice”, arată textul strategiei.


 

Ce ajutoare rămân nemodificate



Conform textului strategiei, se va acorda în continuare alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia de creştere a copilului până la vârsta de doi ani sau trei ani pentru copilul cu handicap.

Vor rămâne şi beneficiile care se acordă persoanelor cu handicap, pe lângă indemnizaţie, dar „se estimează acordarea lor la un număr redus de persoane, prin unificarea criteriilor şi sistemelor pentru persoanele cu handicap şi pensiile de invaliditate”.


 

Sunt estimate economii la buget


În documentul Ministerului Muncii se precizează că în urma acestei reforme se estimează economii fiscale de aproximativ 0,78% din PIB la nivelul anului 2013. Se urmăreşte şi reducerea numărului de prestaţii sociale administrate de Ministerul Muncii de la 14 câte sunt în prezent la mai puţine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter