Actualitate
Cluj: Expoziţia intitulată 'Ce mai face Penelopa?', cu lucrări realizate exclusiv de femei artiste
<p>Un grup format din 36 de artiste consacrate sau în curs de afirmare, absolvente şi studente ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, expun, începând de miercuri, lucrări expresive de tapiserie şi sculptură, sub titlul 'Ce mai face Penelopa?' la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.</p>
Proiectul expoziţional a fost coordonat de profesorii universitari dr. Liliana şi Radu Moraru.
Lucrările prezentate de cele 36 de artiste se pun în valoare prin contrastul evident şi căutat între materialele specifice celor două genuri artistice. Aparent opuse, cele două tehnici interferează prin dimensiunea spaţială şi concepţia artistică.
'Nu este o expoziţie tezistă, feministă. O citim în cheia relaţionării dintre două discipline artistice - sculptura şi arta textilă. Sunt cel puţin trei provocări care răzbat din acest proiect - interdisciplinaritatea, descoperirea unor noi valenţe ale creativităţii feminine, explorarea limitelor şi plăcerea lucrului manual bine gândit, bine cumpănit', a declarat pentru AGERPRES, istoricul de artă Livius George Ilea.
În opinia sa, numele Penelopei, amintit în titlul expoziţiei, este doar 'o capcană, un pretext', pentru a avea despre ce să povestim, între noi, în timp ce admirăm frumoasele lucrări propuse publicului de grupul talentatelor artiste.
'În expoziţie sunt alăturate două discipline aparent foarte diferite: sculptură în metal şi tapiserie. Prima lucrează cu materiale dure, cea de-a doua cu fire delicate. Celălalt aspect inedit al expoziţiei este că participantele sunt în exclusivitate femei. Este o expoziţie care promovează femeia-artist. 'Ce mai face Penelopa?' - iată, am adus povestea ei în contemporaneitate şi observăm cu ce mijloace ingenioase lucrează ea în secolul XXI, ce probleme îşi pune femeia artist', a declarat, pentru AGERPRES, artista Anca Pintilie, care expune excelente lucrări de tapiserie.
La rândul său, directorul Muzeului de Artă, Cătălin Stegerean, a arătat că este a doua ediţie a unui tip de expoziţie propus de Universitatea de Artă şi Design, ce aduce în atenţie activitatea artistică a unor tineri absolvenţi.
'Important este conceptul curatorial al profesorilor universitari dr. Liliana Moraru şi Radu Moraru. Sub bagheta celor doi profesori - ca să mă exprim muzical -, lucrările studenţilor conturează un concept, dar vorbesc şi despre calitatea lor. Sub un ochi atent, lucrările tinerilor artişti dobândesc consistenţa unei expoziţii profesioniste', a remarcat directorul Muzeului de Artă.
Cătălin Stegerean a amintit, totodată, că prima ediţie a expoziei, prezentate publicului în 2008, a adus pe simezele Muzeului de Artă lucrări realizate de 12 tinere artiste de la secţiile Arte textile şi Sculptură ale Universităţii de Artă şi Design.
Penelopa din epopeea 'Odiseea' de Homer este soţia lui Ulise, regina insulei Itaca. Ea a aşteptat, cu fidelitate, timp de douăzeci de ani, întoarcerea soţului său din războiul troian. Zeci de peţitori au venit la palat să îi ceară mâna, dar pentru a-i îndepărta, Penelopa s-a folosit de un vicleşug, anunţând că îl va alege pe unul din ei îndată ce va termina de ţesut o mare pânză pentru Laerte. Dar tot ce lucra în timpul zilei, Penelopa desfăcea noaptea. După trei ani, Penelopa este dată în vileag de o servitoare. Din fericire, Ulise se întoarce acasă.
Expoziţia va fi deschisă până în 3 aprilie.