Actualitate

27 iulie, Ziua Sfântului Pantelimon, „Pintilie Călător”, apărătorul sănătății și vestitorul toamnei.

În satul tradițional românesc, 27 iulie nu este doar o zi din calendar, ci un prag sacru între vară și toamnă, între lumină și umbră. Este ziua în care este cinstit Sfântul Pantelimon, cunoscut în popor și sub numele de „Pintilie Călător”, fratele Sfântului Ilie.

27 iulie, Ziua Sfântului Pantelimon, „Pintilie Călător”, apărătorul sănătății și vestitorul toamnei| Foto: Tradiții clujene - Facebook 27 iulie, Ziua Sfântului Pantelimon, „Pintilie Călător”, apărătorul sănătății și vestitorul toamnei| Foto: Tradiții clujene - Facebook

 

 


În satele de odinioară, această zi era respectată cu strictețe, fiind legată de numeroase credințe și interdicții menite să ferească oamenii de boală, de primejdii și de forțe nevăzute.

 


Totodată, sărbătoarea marchează un moment simbolic: începutul despărțirii de vară și apropierea toamnei, un prag resimțit profund în imaginarul rural, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În credința străbună, Sfântul Pantelimon este un tămăduitor ceresc, „doctor fără de arginți”, ocrotitor al celor bolnavi, al turmelor și al oamenilor aflați în suferință. Țăranii spuneau că Pintilie umblă prin cer într-un car de foc, asemenea fratelui său, Ilie, și că „apără de toate bolile”, „păzește turmele de fiare” și „îi apără pe oameni să nu fie luați de duhurile necurate”.


Zi de odihnă și rugăciune

Tradiția impune ca în această zi să nu se muncească, mai ales la câmp. Țăranii din vechime țineau această zi cu sfințenie, considerând că nerespectarea ei aduce boală sau ghinion. Era o zi de reculegere, de rugăciune și de mulțumire pentru sănătatea trupului și a sufletului.

Semnul sfârșitului de vară

Potrivit credinței populare, 27 iulie marchează și un moment de cumpănă între anotimpuri. „Frunzele teiului se întorc pe dos, jelind trecerea verii”, iar „soarele stă pe loc la amiazi, o jumătate de oră”, semn că vara se pregătește de plecare. În cer, „e mare jale”, se spune, pentru că „se desparte vara de toamnă cum se desparte copilul de mamă”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Festivalul Silvoiței revine în toamnă. Gust local, joacă și silvoiță la ceaun.

POZA ZILEI. Cerul a luat foc deasupra Clujului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter