Actualitate

Zgomotul produs de motociclete, o problemă tot mai apăsătoare pentru clujeni. Viceprimarul Dan Tarcea: „Cluj-Napoca nu este un circuit de curse!”

Locuitorii Clujului se confruntă tot mai des cu o problemă care afectează direct confortul urban: zgomotul excesiv produs de motociclete turate și mașini modificate care circulă prin oraș, în special în orele de seară sau în weekenduri.

Zgomotul produs de motociclete, o problemă tot mai apăsătoare pentru clujeni. Viceprimarul Dan Tarcea: „Cluj-Napoca nu este un circuit de curse!”| Foto: Dan Ștefan Tarcea - Facebook Zgomotul produs de motociclete, o problemă tot mai apăsătoare pentru clujeni. Viceprimarul Dan Tarcea: „Cluj-Napoca nu este un circuit de curse!”| Foto: Dan Ștefan Tarcea - Facebook

 

 


Clujenii se confruntă cu o problemă care le afectează confortul: zgomotul puternic și constant produs de motociclete turate excesiv și autoturisme modificate necorespunzător.

 


Fenomenul, semnalat cu insistență în ultima perioadă de cetățeni din toate cartierele orașului, de la Mărăști și Gheorgheni, până în zona centrală sau cartierul Zorilor, afectează direct calitatea vieții urbane. Zgomotele se aud în special noaptea, dar și în weekenduri, când unii participanți la trafic transformă bulevardele orașului în adevărate piste de curse improvizate.

Nemulțumirile clujenilor nu s-au lăsat fără ecou. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a reacționat public, într-o declarație fermă, prin care a recunoscut amploarea problemei și a transmis un mesaj clar.


Cluj-Napoca nu este un circuit de curse-dar unii participanți la trafic se poartă de parcă ar fi.
Zgomotul produs de motociclete turate sau mașini modificate este o problemă reală, semnalată tot mai des de clujeni. Le aud și eu, aproape zilnic, și înțeleg perfect disconfortul pe care îl provoacă”, a transmis Dan Tarcea.

Cine are atribuții legale în astfel de situații?

Viceprimarul a subliniat că Primăria Cluj-Napoca nu are atribuții legale pentru a opri sau sancționa astfel de vehicule în trafic. Rolul de control și sancțiune în aceste cazuri revine exclusiv Poliției Rutiere și Registrului Auto Român (RAR).


Totuși, Dan Tarcea a ținut să precizeze că autoritățile competente au acționat în ultimele luni.

„Au fost aplicate amenzi, s-au reținut permise și taloane”, a adăugat viceprimarul.


Ce poate face și ce face, concret, administrația locală?

Chiar dacă nu are competențe directe în sancționarea participanților la trafic, administrația clujeană nu stă pasivă în fața fenomenului. Viceprimarul Dan Tarcea a explicat clar ce măsuri sunt luate de Primărie în acest sens:

  • Transmiterea oficială a toate sesizările primite din partea clujenilor;
  • Solicitarea intervenților punctuale în zonele unde se repetă astfel de situații;
  • Participarea la realizarea hărților de zgomot și propunerea măsurilor suplimentare acolo unde legea permite.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Razii la „liniuțe” în Cluj. Amenzi pentru șoferii prinși că făceau întreceri ilegale cu mașinile.

Accident cumplit în Ploiești. Doi tineri au murit în timpul unei curse ilegale de mașini. FOTO

abonare newsletter