Actualitate
Sărbătoare mare în calendarul ortodox: Sf. Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și obiceiuri.
Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte, duminică, 20 iulie, pe Sf. Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă.
Duminică, 20 iulie, creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea Sfântulului Prooroc Ilie Tesviteanul, cunoscut drept ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi.
Cine a fost Sfântul Ilie?
Sfântul Proroc Ilie a fost fiul lui Sovah, din cetatea Tesva, din Galaad, dincolo de Iordan, de unde şi numele Prorocului: Ilie Tesviteanul. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de Hristos, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (c. 874-853 î.Hr.).
CITEȘTE ȘI:
Mare sărbătoare creștină. Înălțarea Domnului. Tradiții și obiceiuri.
Potrivit legendelor se spune că Sfântul Ilie a fost un mare gospodar, dar o fire foarte iute la mânie. Este cunoscut drept un proroc care a apărat cu tărie credința în Dumnezeu. Conform tradiției populare, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind cu biciul de foc. În acest sens, la nivel simbolic, prorocul este perceput drept ocrotitor al recoltelor, dar și cel care pedepsește necredința oamenilor cu furtuni și grindină.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
De ziua Sfântului Ilie, potrivit tradiției, oamenii nu muncesc, nu spală şi nu mănâncă mere, pentru că ar putea cădea o grindină de mărimea fructelor consumate. În această zi femeile se duc la biserică şi dau de pomană pentru morţi din roadele gospodăriilor lor.
În dimineaţa acestei zile se culeg plante folosite pentru leacuri, în special busuioc. El este pus la uscat, iar femeile îl duc apoi la biserică pentru a fi sfinţit şi după ce îl aduc acasă, îl pun pe foc şi apoi cenuşa este folosită în scopuri terapeutice.
De asemenea, credința împământenită spune că dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă pe tot parcursul anului.
Se spune că Sfântul Ilie aduce noroc şi prosperitate în gospodării. Astfel, în ziua de Sfântul Ilie, oamenii se roagă și își doresc să aibă un an rodnic, belșug în recolte și prosperitate în viața lor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: