Actualitate

CCR are un nou președinte. Judecătoarea Simina Tănăsescu este prima femeie care va conduce instituția.

Premieră la Curtea Constituțională a României. Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă, duminică, de Plenul CCR, președintă a acestui for.

Judecătoarea Elena-Simina Tănăsescu, la Palatul Cotroceni, unde are loc ceremonia de depunere a jurământului de investitura în funcție a unor membri ai Curții Constituționale | Foto: Grigore Popescu - Agerpres Judecătoarea Elena-Simina Tănăsescu, la Palatul Cotroceni, unde are loc ceremonia de depunere a jurământului de investitura în funcție a unor membri ai Curții Constituționale | Foto: Grigore Popescu - Agerpres

 

 


Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă, duminică, de Plenul Curții Constituționale a României, președintă a acestui for.

 


„În urma votului secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor prezenți, doamna Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani”, a informat CCR într-un comunicat

Votul secret al colegilor judecători s-a desfășurat duminică, la doar câteva ore după ceremonia de depunere a jurământului de către cei trei membri proaspăt nominalizaţi: Dacian Cosmin Dragoş, Csaba Asztalos și Mihai Busuioc. Mandatul de președinte al CCR este de trei ani, cu posibilitatea de reînnoire.


Elena-Simina Tănăsescu a fost numită judecător de președintele Klaus Iohannis în 2019, pentru un mandat de 9 ani.

Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională se compune din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.


Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României (articolul 142 din Constituția României). Judecătorii Curții Constituționale își aleg, prin vot secret, președintele, pentru un mandat de 3 ani.
Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condițiile prevăzute de legea organică a CCR, potrivit legii fundamentale.

Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.
Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior (articolele 143 și 144 din Constituție).


Își continuă mandatele de judecători la CCR:

  • Simina Tănăsescu - numită judecător de președintele României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani;
  • Cristian Deliorga - numit judecător de Senatul României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani;
  • Gheorghe Stan - numit judecător de Camera Deputaților (în 2019), pentru un mandat de 9 ani;
  • Mihaela Ciochină - numită judecător de președintele României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani;
  • Laura Iuliana Scântei - numită judecător de Senatul României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani;
  • Bogdan Licu - numit judecător de Camera Deputaților (în 2022), pentru un mandat de 9 ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noii judecători CCR au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Cum motivează Curtea Constituțională secretizarea declarațiilor de avere: CCR invocă pericolul AI și protecția datelor cu caracter personal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter