Politică
Dacian Dragoș, profesor UBB Cluj, numit judecător la Curtea Constituțională
Profesorul Dacian Dragos, președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, a fost numit judecător al Curții Constituționale printr-un decret semnat de președintele Nicușor Dan.
Dacian Cosmin Dragoș a fost numit marți judecător al Curții Constituționale a României (CCR).
Decretul în acest sens a fost semnat de președintele Nicușor Dan.
CITEȘTE ȘI:
Dacian Dragoș, despre hotărârea de «neplagiat» în cazul ministrului de Interne: „Rămâne decizia UBB, care a spus că Bode a plagiat. Asta rămâne”.
Acesta va prelua funcția de judecător al CCR, pentru un mandat de nouă ani, pe 13 iulie.
Profesorul UBB Dacian Dragoș, numit judecător la CCR
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat marți, 8 iulie 2025, decretul de numire a lui Dacian Cosmin Dragoș, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, potrivit informării publicate de Administrația Prezidențială.
Nominalizarea a fost făcută în conformitate cu atribuțiile constituționale ale Președintelui României, potrivit cărora președintele numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.
Cine este Dacian Dragoș?
Potrivit sursei citate, Dacian Cosmin Dragoș este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006), și expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020-2023).
CITEȘTE ȘI:
Comisia de Etică a UBB se va autosesiza în cazul de autoplagiat a rectorului Academiei SRI. Adrian Ivan și-ar fi copiat cărțile una după alta.
Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 și 2020-2021) și a Codului administrativ (2010-2011), profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, fiind cunoscut pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific.
Dacian Cosmin Dragoș a fost timp de trei ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.
A demisionat de la șefia Consiliului Național de Etică în urma deciziei de „neplagiat” în cazul Bode
În perioadele 2016-2017 și 2020-2023 a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării. În mai 2023, Dacian Dragoș a demisionat de la conducerea Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice după ce fostul ministru de Interne (PNL) Lucian Bode a fost „absolvit” de plagiatul tezei de doctorat.
Însă chiar dacă cea mai înaltă instanță academică a hotărât că ministrul de Interne nu a plagiat în teza de doctorat susținută în 2018, fostul președinte al CNECSDTI, profesorul Dacian Dragoș, arăta că decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai rămâne valabilă.
„Rămâne decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai care a spus că dl. Bode a plagiat. Asta rămâne.
Decizia UBB nu s-a anulat, prin urmare rămâne în vigoare, cu acele recomandări”, declara atunci profesorul clujean Dacian Dragoș, pentru europaliberă.org
CITEȘTE ȘI:
Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții
În ianuarie 2023, în urma analizei tezei de doctorat a lui Lucian Bode, Comisia de Etică a UBB arăta că suspiciunile de plagiat se confirmă, iar teza este „profund viciată”.
Prin această nominalizare, președintele României „reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției”, arată Administrația Prezidențială.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: