Actualitate

Ultimele zboruri MIG 21 LanceR, la Baza Aeriană Câmpia Turzii, înainte de a fi retrase din serviciu

Ceremonie specială la Baza Aeriană Câmpia Turzii înaintea retragerii din dotare a aeronavelor MIG 21 LanceR. Acestea vor fi înlocuite de avioanele F 16 achiziționate de România.

Ultimul survol - MIG-urile 21 LanceR, retrase din dotarea Bazei Aeriene din Câmpia Turzii/Foto: Plane Spotters Bacau Facebook.com Ultimul survol - MIG-urile 21 LanceR, retrase din dotarea Bazei Aeriene din Câmpia Turzii/Foto: Plane Spotters Bacau Facebook.com

 

 


Ultimele zboruri ale aeronavelor MiG-21 LanceR vor avea loc luni, context în care Ministerul Apărării Naționale organizează cu această ocazie şi o ceremonie de retragere.

 


Retragerea oficială a aeronavelor MIG-21 LanceR

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române vor fi scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 18 mai 2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române”.

Astfel, luni, începând cu ora 11,00, se vor desfăşura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.


Tragedia din Dobrogea

În martie 2022, opt militari au murit în județul Constanța, în urma unui eveniment nefericit. Elicopterul IAR-330 PUMA s-a prăbușit în timpul unei misiuni de salvare a unui pilot de MiG-21 ce picase de pe cer cu puțin timp înainte.

Elicopterul IAR 330-Puma, care a decolase în data de 2 martie, în jurul orei 20:21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a fost găsit prăbușit.


În aprilie 2021, un avion MIG-21 care a decolat de la Baza Aeriana din Câmpia Turzii s-a prăbușit. Pilotul, transportat de urgență la spital cu elicopter SMURD.

O nouă escadrilă de F-16 la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România.


 „Sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană şi Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, a informat zilele trecute Ministerul Apărării.

La sfârșitul anului trecut, Forțele Aeriene au cumpărat din Norvegia 32 de aparate F-16. După ce cele 32 de aparate vor ajunge la destinație, forțele aeriene vor dispune de trei escadrile, cu un număr total de 49 de aparate de acest tip.

Astfel, primele avioane F-16 care vor veni din Norvegia vor face parte din escadrila care va fi înființată în Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii.

În prezent, România are o singură escadrilă de F16 în Baza Aeriană Borcea.

De asemenea, după cum semnala recent monitorulcj.ro, România va achiziționa 18 drone turcești de tip Bayraktar TB2, în baza unui contract de 321 de milioane de dolari. Achizițiile inițiate se înscriu în cadrul eforturilor depuse de România pentru modernizarea armatei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele avioane F16 achiziționate de Armata Română din Norvegia vor ajunge la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

BREAKING NEWS. Un avion MIG-21 de la Baza Aeriană Câmpia Turzii s-a PRĂBUȘIT

Forțele Aeriene Române retrag din serviciu aeronavele MiG-21 LanceR. Un an de la prăbușirea aeronavei în Dobrogea în care 8 persoane au murit

abonare newsletter