Actualitate

Furtul arefactelor românești din Muzeul Drents, executat la comanda interlopilor români

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents s-a făcut la comanda unor interlopi români, potrivit presei olandeze.

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents, executat la comanda unor interlopi din România|Foto: mnir.ro Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents, executat la comanda unor interlopi din România|Foto: mnir.ro

 

 


O bandă de motocicliști interzisă, cunoscută sub numele Hardliners, este implicată în furtul tezaurului românesc expus în muzeul Drents din Assen, Olanda, spune o investigație RTL Nieuws, potrivit Hotnews.ro

Patru piese de patrimoniu – Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, au fost furate din Muzeul Drents în 25 ianuarie 2025. Expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful, iar coiful de aur era piesa principală a expoziției.


Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents, executat la comanda unor interlopi din România

Una dintre pistele investigate arată că ordinul pentru furtul coifului de la Cotofenesti din muzeul olandez Drents ar fi venit din lumea interlopă românească, susține o investigație a postului RTL Nieuws. Tezaurul dacic ar fi reprezentat material de negociere pentru a ține un infractor român departe de închisoare, spune RTL, care citează surse din lumea infracțională și apropiate anchetei poliției.

Mizele din spatele jafului din Assen

Membrii bandei de motocicliști Hardliners au recrutat oameni care au participat la spargere, au declarat pentru RTL Nieuws surse din mediul infracțional și din jurul anchetei poliției.


Mai mult, potrivit acestor surse, care nu au fost confirmate oficial, furtul de artă a fost comandat de lumea interlopă din România.

Mai exact, piesele de artă valoroase, inclusiv coiful de aur al lui Cotofenesti, au fost furate ca material de negociere pentru ca un infractor român să poată scăpa de o pedeapsă cu închisoarea, relatează sursa citată. Această persoană ar fi dorit să returneze coiful și brățările în schimbul reducerii sau anulării pedepsei sale. Deși păstrează deschise și alte piste de anchetă, poliția „se uită tot mai mult la un client român”, spune o sursă apropiată anchetei.


În acest context este foarte probabil ca coiful vechi de 2.500 de ani să fie intact.

„Se acumulează indicii că coiful nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. Este probabil ca coiful să se afle încă în Olanda.


Cum au acționat hoții?

Furtul a fost comis în ianuarie, când hoții înarmați cu exploziv au pătruns în Muzeul Drents și au spart vitrinele pentru a fura coiful și trei brățări din aur.

Momentul în care hoții care au furat artefactele dacice au intrat în muzeul Drents a fost surprins de camerele de supraveghere. Mai mulți indivizi au forțat intrarea în clădire, iar la scurt timp a urmat o explozie.

CITEȘTE ȘI: 
Imagini de la jaful tezaurului dacic. Momentul în care hoții pătrund în Muzeul Drents.

Astfel, în dimineața zilei de 25 ianuarie a avut loc o explozie, care a distrus un zid al spațiului expozițional și a permis pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.

Șapte suspecți au fost arestați în cazul jafului de la Muzeul Drents, iar doi bărbați, Douglas Chesley W., în vârstă de 36 de ani, și Bernhard Z., în vârstă de 35 de ani, au compărut la începutul lunii mai în fața tribunalului din Assen, pentru o primă audiere în acest caz. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doi suspecți, în fața unui tribunal olandez în cazul furtului artefactelor românești

Justiția lasă un suspect liber, dar tezaurul dacic rămâne pierdut

Ultimele Stiri
abonare newsletter