Actualitate

Doi suspecți, în fața unui tribunal olandez în cazul furtului artefactelor românești

Doi suspecți au compărut vineri în fața unui tribunal olandez fiind acuzați că au furat un coif antic românesc din aur, într-un jaf cu exploziv intens mediatizat în Țările de Jos, care a stârnit indignare în România.

Primele audieri în fața tribunalului din Assen în cazul pieselor din tezaurul dacic furate|Foto: mnir.ro Primele audieri în fața tribunalului din Assen în cazul pieselor din tezaurul dacic furate|Foto: mnir.ro

 

 


În pofida unei operațiuni polițienești de amploare și a unei tentative de cumpărare de către agenți sub acoperire, Coiful de Aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., încă nu a fost găsit, transmite AFP, citată de Agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: 
Justiția lasă un suspect liber, dar tezaurul dacic rămâne pierdut

Furtul a fost comis în ianuarie, când hoții înarmați cu exploziv au pătruns în Muzeul Drents și au spart vitrinele pentru a fura coiful și trei brățări din aur.


Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeului Național de Artă a României (MNIR). Directorul instituției a fost demis rapid pentru decizia sa de a împrumuta aceste artefacte, notează sursa citată. 

Primele audieri în fața tribunalului din Assen în cazul pieselor din tezaurul dacic furate

Doi bărbați, Douglas Chesley W., în vârstă de 36 de ani, și Bernhard Z., în vârstă de 35 de ani, au compărut în fața tribunalului din Assen, în nordul țării, pentru o primă audiere.


Procuratura a declarat că deține „o multitudine de dovezi” care îi asociază cu acest jaf pe cei doi bărbați și pe un alt complice.

Autoritățile au găsit haine folosite care prezentau urme de ADN de la suspecți și cioburi de sticlă despre care cred că provin de la spargerea geamurilor și vitrinelor muzeului.


CITEȘTE ȘI: 
Furtul artefactelor româneşti. Suspecţii au fost în Muzeul Drents cu o lună şi jumătate înainte de jaf.

Procuratura a declarat că „presupune”obiectele din aur nu au fost topite și că principalii suspecți sunt încă în posesia lor.

Ambii suspecți au păstrat tăcerea în instanță. Sub presiunea puternică a României, autoritățile olandeze au încercat în repetate rânduri să-i convingă să mărturisească unde se află ascunse obiectele, potrivit AFP.


Poliția i-a propus chiar unuia dintre suspecți reducerea la jumătate a pedepsei dacă dezvăluia locația coifului, însă fără niciun rezultat.

Un agent sub acoperire care s-a dat drept infractor i-ar fi oferit unui alt suspect 400.000 de euro pentru a-i spune unde era ascunsă prada.

Recompensă în valoare de 100 mii euro pentru informații-cheie

Poliția oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru informații care conduc la recuperarea coifului.

CITEȘTE ȘI: 
Olanda ne plătește 5,8 milioane de euro pentru tezaurul dacic furat

Patru piese de patrimoniu – Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, au fost furate din Muzeul Drents în 25 ianuarie 2025. Expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful, iar coiful de aur era piesa principală a expoziției.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un al cincilea suspect arestat în cazul furtului artefactelor româneşti din Muzeul Drents

Daune fără precedent. România cere despăgubiri masive Olandei după jaful tezaurului dacic din Muzeul Drents.

Imagini de la jaful tezaurului dacic. Momentul în care hoții pătrund în Muzeul Drents.

Ultimele Stiri
abonare newsletter