Actualitate

Gripa bate la uşa clujenilor

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/21_ziua/viroza-gripa-copil-bolnav.jpg" border="0" alt="viroză-consult-copil" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Numărul bolilor respiratorii este în creştere în ultima perioadă: 2600 de clujeni au făcut viroze şi pneumonii într-o săptămână.</p> <p>Aproape 2.600 de clujeni s-au îmbolnăvit, într-o săptămână, de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii şi alţi şapte au fost confirmaţi cu gripă. Numărul îmbolnăvirilor este în creştere în ultima perioadă.</p> <p>În judeţul Cluj, în urma raportărilor efectuate de medicii de familie şi spitale au fost diagnosticate, în săptămâna 08-14 februarie, 2.212<strong> </strong>cazuri de IACRS, mai puţine cu 325 faţă de<strong> </strong>aceeaşi perioadă a anului trecut.</p>

Dacă bolnavii de IACRS au fost mai puţini în această perioadă faţă de anul trecut, în cazul pneumoniilor s-a înregistrat o creştere semnificativă. Astfel, numărul de pneumonii în săptămâna 08-14 februarie a fost de 371, mai multe cu 126 faţă de aceaşi perioadă din 2010.

Anul acesta au fost în creştere şi cazurile de gripă. Potrivit informaţiilor conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în anul 2010 au fost diagnosticate în săptămâna menţionată doar 2 cazuri de gripă, iar anul acesta, în aceeaşi săptămână au fost 7 cazuri de gripă.


Doctorul Dorina Duma, directorul DSP Cluj afirmă că gripa este o boală respiratorie acută, determinată de virusuri, şi poate fi uşor confundată cu alte tipuri de infecţii virale respiratorii. „Dar gripa, spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, este însoţită frecvent de febră ridicată, prezentă chiar la debutul bolii, împreună cu stare de rău general. Bolnavul de gripă prezintă cefalee, dureri la mişcarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febră, frison, dificultate la înghiţire, dureri în gât, secreţii nazale, tuse”, subliniază Dorina Duma.

În acest context, medicii spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea. De asemenea, măsurile de igiena personală sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii. Populaţia trebuie să se spele frecvent pe mâini cu apă şi săpun, să folosească batiste în caz de tuse sau strănut, să evite spaţiile aglomerate. Este importantă şi o alimentaţie sănătoasă bogată în vitamine.

abonare newsletter