Actualitate

Povestea unei cutii de chibrituri

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/expozitie-de-chibrituri1.jpg" border="0" alt="Expoziţie de chibrituri" title="Aceasta este cea mai preţioasă „piesă” din colecţia lui Zamfir Pop. O cutie de chibrituri din 1850. Prima etichetă pe o cutie de chibrite a fost lipită în data de 7 aprilie 1827, de farmacistul John Walker, într-un orăşel din centrul Angliei * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Zamfir Pop - unul dintre filumeniştii români care, de cincizeci de ani adună cutii de chibrituri – a dezvăluit pentru monitorul povestea uneia dintre cele mai vechi cutii de chibrituri din Europa.</p> <p>Turdeanul Zamfir Pop face parte din categoria pasionaţilor „bolnavi” după chibrituri. A început să colectioneze ambalaje, etichete, fişe de cutii şi plicuri de chibrituri încă din 1966, pe când avea doar 13 ani şi nici nu se gândeşte să renunţe.</p> <p>Zamfir Pop are o colecţie impresionantă de cutii de chibrituri, sute de clasoare cu etichete de cutii, iar o parte dintre ele le poartă cu mândrie cu el, la expoziţiile de filumenie ce au loc prin ţară. Despre colecţia lui, turdeanul spune că este mai importantă pentru sufletul lui, decât pentru valoarea ei. Colecţia lui depăşeşte 100.000 de piese, adunate din toată lumea, atât de el cât şi de prieteni. „În 1981 aveam 12.832 de piese, atunci le-am numărat ultima dată. Acum nu ştiu câte sunt, dar cu siguranţă peste 100.000. Pentru mine, de mult timp nu mai este important să ştiu câte piese am în colecţie”, a explicat colecţionarul.</p>

Fetiţa cu chibriturile

Turdeanul a spus că din toată colecţia sa, adunată în aproape jumătate de secol, cea mai importantă piesă este o cutie de chibrituri care datează cu aproximaţie din 1850.

„Acea cutie are o poveste foarte interesantă. În 1970, două cutii asemănătoare, austriece, au fost găsite în podul unei case din Orşova, care a fost demolată. Cele două cutii i-au fost dăruite, în 1981 unei fetiţe de 13 ani, care era şi ea colecţionară. În 1982 am fost în vizită la părinţii ei, şi am învăţat-o pe fetiţă cum să facă un clasor cu etichete. În 1983, fetiţa mi-a dăruit una dintre aceste cutii”, a explicat filumenistul.


O zi printre chibrituri, la Paris

Expoziţie de chibrituri - Zamfir PopZamfir Pop a povestit despre dorinţa lui, veche „de 27 de ani”, de a vedea Parisul. Visul i s-a împlinit şi în cele din urmă a reuşit să facă acest lucru. „Am ajuns în Paris, unde am mers direct la o reuniune a Asociaţiei Franceze a Filumeniştilor unde mi-am petrecut toată ziua. Seara a  trebuit să mă întorc acasă, dar nu pot să spun că regret că n-am văzut oraşul, ceea ce am văzut la reuniune a fost mult mai impresionant”, a spus mândru turdeanul. El a vorbit apoi despre călătoriile sale prin ţări precum Germania, Polonia, Ungaria şi multe altele şi despre faptul că vameşii se minunau mereu când îi descopereau arsenalul de cutii de chibrituri din valize, pe care le aducea acasă. „Când m-am întors în `88 dintr-o călătorie un vameş român s-a uitat la cele aproape 100 de kg de bagaje pline de cutii de chibrituri şi a trebuit să-i povestesc despre colecţia mea. Printre cutiile de chibrituri vameşul, «cu o mândrie de profesionist», a zărit o casetă video, pe care a vrut să mi-o confişte. Când i-am arătat, că şi în carcasa casetei, aveam tot cutii, mai valoroase, puse acolo să nu se strice, era să facă infarct”, a explicat Zamfir Pop.

Despre filumenia din România, Zamfir Pop a spus că nu era foarte întâlnită, în trecut, dar că recent fenomenul a început să ia amploare: „În ultimii 2-3 au apărut tot mai mulţi colecţionari tineri, dar cu exponate destul de valoroase, ceea ce e un lucru foarte bun”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter