Actualitate

Care sunt cele mai bune metode de slăbit?

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/20/05-doctor%20nadim%20al%20hajjar%20_sc_04.jpg" border="0" style="float: left; border: 0pt none; margin: 2px 5px;" />Specialiștii în domeniu vă învață cum puteţi slăbi fără a vă expune organismul unor pericole şi de ce nu sunt bune dietele de moment.</p>

Doctorul Nadim Al Hajjar (foto), medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof Dr Octavian Fodor Cluj, vă prezintă, la solicitarea Monitorului de Cluj, care sunt modalitățile științifice și, mai ales, sigure din punct de vedere medical, de a combate obezitatea.

În ultimele decenii, obezitatea a devenit o importantă problemă de sănătate publică, prin prevalenţa sa în creştere, costurile ridicate pe care le implică şi prin efectele negative profunde pe care le exercită asupra stării de sănătate a populaţiei. În acest context, întrebarea care apare şi al cărei răspuns este încă în curs de elaborare este următoarea: ce putem face în privinţa obezităţii?

O dietă de moment nu rezolvă problema obezităţii

Răspunsurile la întrebarea de mai sus sunt multiple şi departe de a fi cele mai exacte. Marea majoritate a pacienţilor obezi când iau decizia scăderii în greutate apelează la cure de slăbire exagerate, dezechilibrate, care în primă instanţă duc la scăderea iniţială în greutate, care însă nu poate fi menţinută de cele mai multe ori. În condiţiile în care acceptăm că obezitatea este o boală cronică, trebuie să ne gândim să o tratăm ca atare.

Astfel, tratamentul obezităţii nu poate fi privit ca un tratament cu durată fixă, ci un tratament care se întinde pe toată durata vieţii. În tratamentul obezităţii, trebuie să ţinem cont de faptul că şi scăderile moderat în greutate aduc beneficii din punctul de vedere al ameliorării stării de sănătate. Astfel, o scădere de 5-10% din greutatea iniţială a unui obez scade valorile tensiunii arteriale, reduce nivelul sangvin al colesterolului, scade riscul de atac cerebral, reduce complicaţiile amorsate de afecţiunile cardiace şi scade riscul de mortalitate.

Care este rolul activităţii fizice în tratamentul obezităţii?

Rolul principal al activităţii fizice în tratamentul obezităţii este acela de a creşte consumul de calorii. Acest consum caloric este dependent de tipul, durata şi intensitatea exerciţiului fizic. Trebuie subliniat însă că doar exerciţiul fizic, neasociat cu schimbarea obiceiurilor alimentare nu este eficient în scăderea greutăţii corporale. Exerciţiul fizic regulat trebuie considerat ca fiind o parte importantă a unui stil de viaţă sănătos. În plus, exerciţiul fizic permite scăderea în greutate pe seama scăderii ţesutului adipos, comparativ cu scăderea pe seama musculaturii, situaţie care apare în condiţiile utilizării doar a dietelor hipocalorice, fără asocierea exerciţiului fizic.

În mod sistematizat, efectele benefice ale exerciţiului fizic sunt următoarle: scăderea rezistenţei la insulină şi controlul adecvat al nivelului glicemiei, reducerea nivelului seric al trigliceridelor şi creşterea nivelului seric al HDL – colesterolului, scăderea valorilor tensiunii arteriale, reducerea adipozităţii abdominale, reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiace.

Scăderile în greutate rapide, nocive pentru organism

Primul scop al instituirii dietei la pacienţii obezi este stoparea creşterii greutăţii. Al doilea scop al dietei este acela de a stabilii ţinte realiste de scădere în greutate, ajustate fiecărui pacient în parte. Ce trebuie luat permanent în considerare este faptul că orice scădere ponderală la obezi aduce beneficii mari în direcţia ameliorării stării de sănătate.

Nu trebuie uitat faptul că scădere excesive în greutate, într-un interval scurt de timp, prin utilizarea unor regimuri dezechilibrante, care să elimine din dietă unele principii alimentare, sunt foarte nocive pentru organism şi pot fi grevate de o serie de consecinţe grave asupra stării de sănătate. S-a constatat, de asemenea, că reducerea în greutate prin eliminarea în totalitate a carbohidraţilor din dietă este una rapidă, generată preponderent de pierderile lichidiene consecutive absenţei carbohidraţilor şi că recâştigarea greutăţii se face rapid în condiţiile reintroducerii acestora în dietă.

Principii de bază în dietă


Există o serie de principii de bază care ar trebui urmărite în instituirea dietei la pacienţii obezi:

-dieta să fie echilibrată şi să conţină toate principiile alimentare
-dieta să conţină alimente care să furnizeze o cantitate mai mică de calorii, precum legumele, fructele, carnea slabă, peştele, cerealele
-dieta să conţină o cantitate redusă de alimente cu conţinut ridicat de calorii, precum carnea roşie, ouăle, mâncărurile prăjite, dulciurile, produsele de patiserie, untul etc. De asemenea, trebuie evitate consumul de alcool şi băuturi dulci.
-dieta trebuie iniţiată sub supraveghere medicală.

Care este rolul medicaţiei în tratamentul obezităţii?


Se consideră că tratamentul medicamentos al obezităţii trebuie folosit doar în situaţiile în care obezitatea determină riscuri crescute de afectare a stării de sănătate a individului.

Astfel, medicaţia se indică la pacienţii cu indice de masă corporală mai mare de 30, care asociază o serie de condiţii precum hipertensiune arterială, diabetul, hipercolesterolemia, care îi expun la un risc crescut de a dezvolta complicaţii cardiace.

Medicaţia în tratamentul obezităţii nu trebuie utilizată în scopuri cosmetice. La fel ca şi în cazul dietei şi a exerciţiului fizic, ţintele de scădere în greutate cu ajutorul medicaţiei trebuie să fie realiste. Astfel, o scădere ponderală de 10-15% , obţinută prin medicaţie, trebuie considerată satisfăcătoare. Nu trebuie uitat faptul că medicaţia acţionează atâta timp cât este luată, efectul ei încetând în momentul întreruperii tratamentului.

Care este rolul chirurgiei în tratamentul obezităţii?

Chirurgia a revoluţionat tratamentul obezităţii, inducând scăderi ponderale semnificative, care au avut un impact pozitiv imporant asupra ameliorării stării de sănătate a pacientului obez. Chirurgia obezităţii se numeşte chirurgie bariatrică.

Procedurile au evoluat în timp, de la cele iniţiale, care realizau scurtcircuitări ale unor zone extinse din masa enterală în vederea scăderii suprafeţei de absorbţie a principiilor alimentare (by-passuri jejunocolice şi jejunoileale), care induceau dezechilibre marcate ale homeostaziei organismului, la procedurile de montare a unui inel gastric ajustabil care permite crearea unui buzunar gastric virtual, cu scăderea capacităţii gastrice, gastroplastie verticală (sleeve gastric) şi plicatura gastrică.

Problematica tratamentului chirurgical al obezităţii este un subiect care generează încă multe dispute între specialişti. Este un subiect vast, ale cărui indicaţii, contraindicaţii şi complicaţii merită discutate detaliat într-o altă întâlnire cu cititorii.

În loc de concluzii...

Obezitatea reprezintă acumularea excesivă de grăsimi în organism. La adulţii peste 35 ani, un indice de masă corporală peste 30 este considerat obezitate.

Obezitatea nu trebuie considerată doar o problemă estetică. Este o adevărată afecţiune cronică ce poate amorsa la rândul său un lanţ de afecţiuni cu potenţial letal: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, litiază veziculară etc.

Obezitatea este o afecţiune greu de tratat, grevată de o rată mare a eşecului terapeutic. Se consideră că aproximativ 95% din cei care slăbesc recâştigă în greutate în următorii 5 ani.

Chiar dacă prin tratamentul multimodal al obezităţii nu se atinge greutatea ideală, nu trebuie uitat că orice scădere în greutate ameliorează starea de sănptate a pacienţilor obezi.


Şansele ca tratamentul obezităţii să fie încununat de succes cres considerabil atunci când acesta este conecput şi susţinut de o echipă constituită din nutriţionist-dietetician, psiholog-pshiatru, internist, chirurg şi specialist în exerciţiul fizic.


Urmăriţi ediţia monitorulcj.ro din data de 3 aprilie pentru a afla informaţii interesante despre tratamentul chirurgical al obezităţii. De asemenea, la adresa redactia@monitorulcj.ro aşteptăm întrebările dumneavoastră legate de alte afecţiuni despre care aţi dori să aflaţi informaţii referitoare la cauze, prevenţie şi tratament. Întrebările dumneavoastră vor fi transmise specialiştilor din medicina clujeană care vor oferi răspunsurile necesare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter