Actualitate

Subfinanțarea secţiilor ATI pune bolnavii în pericol

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/27/anestezie.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />„Un spital cu ATI are mereu mari probleme financiare”, afirmă doctorul Nicolae Constantea de la Spitalul Clinic Municipal.</p>

Directorul Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Nicolae Constantea, spune că sistemul sanitar din România este subfinanţat, dar mai ales spitalele performante şi secţiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

„La ora actuală, nu există o finanţare separată a secţiilor ATI, care duc greul într-un spital. În ţară nu sunt multe secţii ATI performante, cu monitoare şi ventilatoare la fiecare pat şi cu staţie centrală de supraveghere a pacienţilor. La nivelul judeţului Cluj sunt doar câteva. Noi, medicii, am spus mereu miniştrilor Sănătăţii, în ultimii cinci ani, că un bolnav de la ATI, intubat şi cu alimentaţie artificială, costă între 1.300 şi 1.600 de lei zilnic, iar Casa de Asigurări de Sănătate ne decontează, în total, pe caz rezolvat, suma 1.600. Diferenţa pentru toate zilele de luptă pentru scoaterea pacientului din starea lui critică intră automat în datoriile spitalului, în arierate. Putem să nu mai internăm bolnavi? Să le spunem să vină de acasă cu medicamente şi perfuzii? Nu se poate aşa ceva. Cei aduşi la ATI sunt în stare gravă, au nevoie de ajutor imediat şi de durată pentru a depăşi impasul în care se află. Un spital cu ATI are mereu mari probleme financiare”, a declarat, ieri, pentru Agerpres, directorul unităţii sanitare.

Din punctul său de vedere, coplata ar echilibra situaţia şi ar scădea şi presiunea pe anumite secţii. Sunt situaţii în care aceleaşi persoane vin de zece ori pe lună la medic, sunt şi cele ce apelează nemotivat la UPU, fără a merge la medicul de familie. Pacienţii din localităţile înconjurătoare Clujului vin direct în centrul de judeţ, cu presiunea de a fi internaţi în spitalele de aici.

Prof. univ. dr. Nicolae Constantea a afirmat că în Spitalul Clinic Municipal nu este un deficit de medici şi de personal sanitar calificat. Unitatea are, într-adevăr, datorii, dar nu pretinde pacienţilor să îşi cumpere materialele medicale necesare pentru o intervenţie chirurgicală sau medicamentele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter