Actualitate

De la Clasic la Modern: O Călătorie prin Evoluția Genurilor Muzicale (P)

Dacă există un lucru ce poate fi analizat din punct de vedere al evoluției din ultimii patru zeci de mii de ani, aceea este muzica.

Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

 

De la zgomotul reprodus cu ajutorul pietrelor, până la instrumente confecționate din fildeș de mamut, sunetele și muzica în general au continuat să evolueze fără întrerupere până în prezent. 


Scurtă introducere în utilizarea muzicii de-a lungul timpului

Primele semne ale muzicii au apărut atunci când oamenii găseau soluții ingenioase pentru a imita sunetele familiare, adică cele din natură. Așa au apărut pentru prima dată sunetele muzicale reproduse chiar de către vocea umană, aceasta încercând să imite animale și sunete reproduse natural de mediul înconjurător.


Odată cu apariția naturală a ritmului, muzica a căpătat acest titlu de metodă care părea că poate rezolva orice problemă. Era folosită pentru problemele de somn, pentru adormitul copiilor, în ritualuri religioase sau cele în care se celebrau anumite ocazii. Muzica a fost dintotdeauna un mod de exprimare sau chiar folosită pentru a da ritmul atunci când sclavi din toată lumea erau nevoiți să continue munca neîncetat. 

Până în prezent când muzica este acum folosită zilnic, reprezintă o industrie în toată regula și una dintre cele mai cunoscute metode de divertisment. 


Muzica folosită ca atractant și stimulant

Impactul financiar al muzicii are foarte multe valențe, începând de la clasicele evenimente de tip concert sau festival, până la componenta fără de care carnea de vită scumpă nu s-ar putea produce fără ca văcuțele să asculte muzică clasică. Mai mult decât atât, sunete muzicale sunt intens folosite și în procesul de dezvoltare al jocurilor de noroc, atât pentru cele din mediul online, cât și pentru cele din cazinourile stradale.


Foto: Pexels.com

Doar o simplă accesare pe câteva dintre cele mai populare păcănele online gratis disponibile oriunde pe internet și vei remarca imediat cât de mult contează ca fiecare minut petrecut pe un astfel de joc să fie acompaniat de efecte sonore puternice. În ceea ce privește cazinourile fizice, stradale, lucrurile nu diferă deloc. 

Majoritatea cazinourilor foarte cunoscute din Vegas organizează frecvent concerte cu artiști foarte cunoscuți sau sunt foarte vigilenți atunci când aleg ce muzică să se audă în fiecare cameră a cazinoului sau la fiecare etaj al acestuia. 


Scurt istoric al muzicii

Diferite genuri muzicale au fost populare de-a lungul istoriei, dar tocmai datorită acelor curente, noi beneficiem în prezent de o varietate atât de mare. 

Foto: Pexels.com
  • Europa feudală - În această perioadă, majoritatea europenilor erau ascultători de muzică gregoriană, specifică datorită tendințelor sale spre muzica bisericească. Orga era cel mai popular instrument, deseori acompaniat de voce.
  • Iluminismul - Este perioada în care oamenii au experimentat pentru prima dată ce înseamnă să asculți sunetele scoase de instrumente cu corzi. Chitara, vioara s-au remarcat în această perioadă. Dar nici trompetele, instrumentele de suflat și pianul nu au lipsit din peisaj, aceasta fiind una dintre cele mai evolutive etape ale muzicii.
  • Era modernă - Secolul 20 debutează prin apariția Jazz-ului pe continentul american, care la rândul său a pavat drumul pentru Blues. Tot în secolul 20 a luat naștere și muzica Pop, unul dintre cele mai răspândite genuri muzicale din lume.
  • Rock - O adevărată revoluție a muzicii a fost reprezentată și de către modul în care Rock-ul a luat naștere din Jazz, dar și a rezultatelor oferite lumii după ce acesta a continuat să se dezvolte dând la rândul său naștere altor stiluri precum  Punk Rock, Heavy Metal sau Rock-ul psihedelic.

Cum va arăta muzica în viitor?

Nu este deloc ușor să privești în viitor, având în vedere că ne este deja dificil să procesăm arta sunetului din prezent. Muzica este deja parte componentă din show-uri vizuale puternice, iar dacă ar fi să ne oferim propria opinie, cu siguranță în viitor vom vedea cum muzica va fi folosită în moduri mult mai inovatoare și nu doar ca formă artistică singulară.

abonare newsletter