Actualitate

Muzeul Farmaciei din Cluj, inaugurat la început de an. Clădirea, care adăpostește peste 7.000 de exponate autentice, una dintre bijuteriile arhitecturale ale orașului.

Muzeul Farmaciei, situat în centrul municipiului Cluj-Napoca, urmează să fie inaugurat în curând ca urmare a încheierii lucrărilor de renovare și extindere.

Muzeul Farmaciei din Cluj, inaugurat în urma lucrărilor de renovare/Foto: Muzeul Național de Istorie a TransilvanieiFacebook.com Muzeul Farmaciei din Cluj, inaugurat în urma lucrărilor de renovare/Foto: Muzeul Național de Istorie a TransilvanieiFacebook.com

 

 


Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță redeschiderea porților Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, după o perioadă extinsă de renovare.

 


Clădirea muzeului este una dintre bijuteriile arhitecturale ale Clujului și adună peste 7.000 de obiecte unicat. 

„Muzeul Farmaciei, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice, își redeschide porțile după o perioadă de renovare și extindere. Această oază de cunoaștere adăpostește peste 7.000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania”, potrivit unei informări a reprezentanților Muzeului Farmaciei din Cluj, publicate pe pagina de Facebook a instituției. 


Clujenii, dar și turiștii, vor fi ghidați în interiorul galeriilor unde vor putea admira aparatură medicală veche și artefacte prețioase, ce reflectă atitudinea față de sănătate și boală de-a lungul secolelor. 

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, imagine interior înainte de începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii/Foto: MNIT Facebook.com

„Locația noastră, Casa Hintz, cu decoruri farmaceutice unice din secolul XVIII, reprezintă spațiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. Vă vom purta prin officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul și alte spații care reconstituie atmosfera unei farmacii tradiționale”, arată sursa citată. 


Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, a intrat în luna octombrie 2018 într-un amplu proces de reabilitare. Lucrările ar fi trebuit să dureze doi ani, însă termenul de realizare a fost extins.

Cea mai veche farmacie din Cluj, deschisă pentru public

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. 


Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, imagine interior în urma lucrărilor de reabilitare a clădirii/Foto: MNIT Facebook.com

La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. 

La parterul clădirii a funcționat timp de două secole farmacia Mauksch (din 1752), apoi spațiul a fost preluat de familia Hintz (de la mijlocul secolului al XIX-lea până după Al Doilea Război Mondial). Farmacia Hintz a fost naționalizată în 1949 de către comuniști, iar în 2013 a fost retrocedată familiei. În perioada 2018-2023, la inițiativa unicului proprietar actual, Dr. Georg Hintz, clădirea a intrat într-un amplu proces de renovare.

 

Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Inaugurarea Muzeului Farmaciei este programată luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 17:00.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Muzeul Farmaciei se deschide în luna iunie. Incursiune în fascinanta lume medicală, inclusiv masa de operații a doctorului Iuliu Hațieganu

Muzeul Farmaciei va fi deschis vizitatorilor doar peste DOI ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter