Actualitate

Jumătate de milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Obiceiuiri și superstiții de Sfântul Vasile.

Peste 513.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Vasile cel Mare.

Jumătate de milion de rpmâni își sărbătoresc astăzi onomastica. Foto: monitorulcj.ro Jumătate de milion de rpmâni își sărbătoresc astăzi onomastica. Foto: monitorulcj.ro

 

 


Peste 513.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica pe 1 ianuarie, la praznicul Sfântului Vasile cel Mare.

 


Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 513.186 de români - 435.346 de bărbaţi şi 74.967 de femei. Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi poartă prenumele Vasile - 413.983.

Se mai întâlnesc derivatele Vasilica/Vasilică - 20.208 de persoane, Sile - 438, Sica/Sică - 367, Silica/Silică - 219 şi Vasi - 131.


La femei, cele mai multe sărbătorite sunt cele care au prenumele Vasilica - 74.967. Alte sărbătorite sunt cele care se numesc Vasilca - 1.200, Sica - 827, Silica - 506, Vasila - 317 şi Vasi - 23.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Sfântul Vasile marchează prima zi din an și aduce o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 și 379 și a fost arhiepiscop în secolul al IV-lea. A fost considerat doctor al Bisericii şi unul din cei trei arhiepiscopi răsăriteni ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz şi Ioan Gură de Aur.


Este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci. Pomenit în fiecare an, în data de 1 ianuarie, acest Sfânt avea în viziunea sa unirea omului și mai mult cu Dumnezeu, care reprezintă Începutul și Sfârșitul.

Sfântul Vasile le transmite oamenilor că este o zi perfectă pentru gânduri bune, de aici și lucrurile care se „înnoiesc”. Mersul cu sorcova din casă în casă este principala tradiție din ziua de 1 ianuarie. Obiceiul aduce oamenilor bogăție și sănătate.


Ce tradiții au românii de Sfântul Vasile?

În unele zone de la țară fetele nemăritate construiesc punți din două crenguțe de măr dulce, cu busuioc legat, o pară de argint cu fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. În cazul în care puntea va fi plină de brumă, atunci fata se va căsătorit cu un bărbat sărac. În caz contrar, soțul va fi bogat.

De sărbătoarea Sfântului Vasile se obișnuiește ca tinerele să scrie pe două bilețele numele lor și al persoanei cu care și-ar dori să se mărite. Acestea se pun sub pernă, înainte de culcare, iar dimineața se scoate unul din ele. Dacă fata nimerește numele celui iubit, atunci se vor căsători în noul an. În cazul în care este extras biletul cu numele ei, atunci nunta nu va avea loc.

De asemenea, în ziua de 1 ianuarie nu se coase și nu se tricotează. Totodată, femeile nu au voie să spele rufe sau să măture gospodăria. De Sfântul Vasile nu e bine să te cerți cu nimeni, chiar dacă ai dreptate.

O altă tradiție mai amintește că de Sfântul Vasile cel Mare nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege farmecele de tine. În plus, în prima zi din noul an nu ai voie să dormi, altfel se spune că vei fi leneș.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Urări de Sfântul Andrei 2023: mesaje și felicitări pe care le poți trimite sărbătoriților, pe 30 noiembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter