Actualitate

Boc vrea să aducă moldoveni la Cluj ca să le arate „ce înseamnă România și Europa”: „Trebuie să înțeleagă că soluția este spre Vest”

Primarul Emil Boc vrea să extindă colaborarea cu Republica Moldova, dar și să aducă zeci de moldoveni de acolo în Cluj, ca să le arate cum se trăiește în România și Europa.

Emil Boc vrea să întărească relația cu Republica Moldova / Foto 1: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook, Foto 2: Președinția Republicii Moldova - Facebook Emil Boc vrea să întărească relația cu Republica Moldova / Foto 1: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook, Foto 2: Președinția Republicii Moldova - Facebook

 

 


În cadrul unei conferințe de presă organizată în 28 decembrie la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc a vorbit despre importanța pe care o are întărirea legăturilor cu Republica Moldova. 

 


În prezent, Cluj-Napoca este înfrățit cu orașul Ungheni din Republica Moldova, iar edilul Clujului spune că vrea să extindă colaborarea și cu alte orașe. 

De asemenea, în Cluj-Napoca ar urma să vina circa 40 de moldoveni din Republică. În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, Emil Boc spune că va face un apel și la ceilalți primari ca să își întărească legăturile cu orașe din Republica Moldova.


„Voi continua relația pe care o avem cu municipiul înfrățit Ungheni, unde am investit cred că vreo 500.000 de euro până acum, dacă nu mai mult, în parc, creșă, școală, grădiniță. Și se vede asta acolo. Vom extinde cu încă un oraș, cel puțin, relația de colaborare. Vom aduce, la invitația noastră, cel puțin 40 de cetățeni ai Republicii Moldova, care nu au fost niciodată în România, din orașele înfrățite care să vină să vadă ce înseamnă România și Europa. Ei trebuie să vină. Acolo se face diferența, nu cu cei care sunt deja europeni, sunt studenți. Ei sunt convinși. Cei care nu au fost niciodată în România trebuie să înțeleagă că soluția este spre Vest, nu spre Est (...) procesul de deznaționalizare forțată în Basarabia s-a produs mult mai accentuat decât în alte părți. Nici în Bucovina, nici în alte părți nu a fost așa ceva. Noi trebuie să îi scoatem pe acei oameni, arătându-le realitatea. Lăsându-i captivi unui singur urs de la Răsărit nu vom reuși. Ca președinte al Asociației Municipiilor din România, o să-i rog pe colegii mei ca fiecare, pe nivelul lui, din puținul pe care îl are, să-l împartă cu un oraș/o comună/o comunitate din Republica Moldova (…) Cred că e un moment pe care nu trebuie să-l pierdem”, a transmis Emil Boc.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Maia Sandu a anunțat că va candida pentru încă un mandat la președinția Republicii Moldova

Republica Moldova ar putea adera la UE fără Transnistria, pentru a evita interferențele Moscovei. „Ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto”

Ultimele Stiri
abonare newsletter