Național

Sondaj IRES: 8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina. În cazul unui conflict în România, 14% ar părăsi țara

8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina, iar 14% ar părăsi România dacă ar începe un conflict armat, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Sondaj IRES: 8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina. În cazul unui conflict în România, 14% ar părăsi țara/ Sursă foto: depositphotos.com Sondaj IRES: 8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina. În cazul unui conflict în România, 14% ar părăsi țara/ Sursă foto: depositphotos.com

 

 


Războiul care început în urmă cu mai bine de o lună în Ucraina a devenit una dintre principalele teme de interes pentru români și a modificat ierarhia îngrijorărilor lor, potrivit unui studiu realizat de IRES.

 


Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.051 de persoane de peste 18 ani, selectați aleatoriu, în perioada 11-17 martie 2022.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Potrivit studiului,  aproape 8 din 10 români declară că urmăresc ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziune, fie că este vorba de programe urmărite la televizor, dar și de cele transmise online de către posturile tv. 27% dintre respondenți se informează de pe rețele de socializare.


Sondajul mai scoate la iveală că războiul din imediata proximitate a României a făcut ca locul îngrijorărilor constante și ridicate privind starea de sănătate cauzate, în ultimii doi ani, în principal de pandemia de COVID-19, să fie luat de frica față de război, iar informații asociate cu evenimentele din Ucraina au creat panică, generând comportamente de masă printre români. 

Mai bine de jumate dintre participanții la sondaj (61%) experimentează sentimente cu caracter negativ cu privire la evenimentele din Ucraina, precum  teamă, tristețe, îngrijorare, durere, regret, ură, dezgust, dezamăgire, furie sau revoltă, în timp de 22% experimentează sentimente neutre sau pozitive (compasiune, solidaritate).


Prioritatea ZERO a românilor este sprijinirea refugiaților ucraineni

Potrivit studiului, opinia aproape unanimă a românilor este că prioritatea zero în acest moment este să sprijinim refugiații care fug din calea războiului. 

Aproape 4 din 10 români cred că România ar trebui să trimită armament în Ucraina.

Studiul realizat de IRES mai scoate la iveală că mai mult de 3 din 4 români sunt convinși că NATO are capacitatea de a face față unui atac al Rusiei în situația în care o țară membră din regiune ar fi atacată. În caz de conflict armat în România 1 din 3 români au declarat că ar rămâne în țară să lupte, mai mult de o treime ar rămâne , dar s-ar adăposti, în timp ce 14% ar încerca să părăsească țara. 72% dintre participanții la sondaj consideră că un conflict în țara noastră nu se va întâmpla.

 

Sursă foto: depositphotos.com.

 

CITEȘTE ȘI:

9 din 10 români sunt afectați psihic de războiul din Ucraina. 70% susțin că și-au schimbat rutina de zi cu zi

O lună de război în Ucraina. Peste 500.000 de refugiați ucraineni au intrat în România. 15.000 de soldați ruși au murit

Arhitecții ucraineni se pot angaja la Cluj. Cei care nu pot părăsi Ucraina lucrează remote

Ultimele Stiri
abonare newsletter