Actualitate

Care sunt primele semne ale cancerului hepatic?

<p />Doctorul Nadim Al Hajjar, medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj, vorbeşte despre cele mai importante aspecte privind cancerul hepatic pe care populaţia ar trebui să le cunoască.

Primele semne ale cancerului hepatic sunt lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate, dar de multe ori sunt puse pe seama stresului cotidian.

Doctorul Nadim Al Hajjar, medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj continuă prezentarea celor mai importante informaţii despre cancerul hepatic pe care trebuie să le cunoască populaţia. În numărul de astăzi veţi afla care sunt simptomele cancerului hepatic şi ce metode trebuie folosite pentru diagnosticarea acestei boli.

Medicii atenţionează că această boală poate fi evitată dacă se cunosc suficiente detalii despre factorii de risc, aceştia fiind descrişi pe larg în numărul Monitorul de Cluj din 28 februarie.

Vă reamintim că în fiecare marţi, în Monitorul de Cluj veţi găsi articole de educaţie medicală despre cele mai frecvente boli şi modul în care pot fi evitate. Renumiţi specialişti din medicina clujeană vor explica ce înseamnă anumite boli, cum se îmbolnăveşte populaţia, dar, cel mai important, ce este de făcut pentru menţinerea sănătăţii.

Lipsa poftei de mâncare, un semnal de alarmă

Doctorul Nadim Al Hajjar subliniază că manifestările cancerului hepatic nu sunt specifice şi se suprapun în mare măsură peste simptomatologia afecţiunii hepatice de fond. „Această lipsă de specificitate face foarte dificil diagnosticul clinic al cancerului hepatic în stadii incipiente. În plus, intensitatea simptomelor variază foarte mult de la un pacient la altul ceea ce face aproape imposibilă sistematizarea clară a acestora”, afirmă specialistul clujean.

Majoritatea bolnavilor prezintă o diminuare considerabilă a apetitului, însă de multe ori aceasta este trecută cu vederea şi pusă pe seama stresului cotidian sau a afecţiunii hepatice de fond. De asemenea, scăderea în greutate este frecvent întâlnită la pacienţii cu cancer hepatic. Pe măsură ce boala avansează, apar astenia, oboseala accentuată, nejustificată de intensitatea efortului fizic efectuat, tegumentele capătă o culoare palidă, teroasă. În stadiile avansate, apare durerea abdominală, dată de distensia capsulei ficatului de către creşterea tumorală. Progresiv, starea generală a pacientului se alterează, apare ascita, adică acumularea de lichid în abdomen şi pot să apară şi edeme ale extremităţilor.

„În condiţiile în care simptomatologia cancerului hepatic se suprapune parţial peste simptomatologia afecţiunilor hepatice preexistente, medicul de familie, ca prim cadru medical care ia contact cu pacientul, trebuie să fie avizat de faptul că agravarea simptomatologiei la un pacient cirotic trebuie să ridice suspiciunea existenţei cancerului hepatic”, spune Nadim Al Hajjar.

Cancerul hepatic nu se diagnostichează prin teste sangvine

În general, cancerul hepatic nu este diagnosticat prin teste sangvine. În condiţiile în care majoritatea cancerelor hepatice apar la pacienţi cu ciroză de diferite etiologii, probele sangvine pot să nu fie din start în limite normale. La ora actuală nu există teste sangvine suficient de specifice care să diagnosticheze existenţa cancerului hepatic. Determinarea nivelului sangvin al alfa-feto-proteinei – substanţă produsă de celulele hepatice canceroase - poate ridica suspiciunea existenţei cancerului hepatic, însă ea nu este în totalitate specifică acestui cancer şi poate să fie crescută şi în alte afecţiuni. Determinarea nivelului seric al alfa-feto-proteinei este mai utilă în monitorizarea pacienţilor cu hepatocarcinom care au urmat un tratament chirurgical cu viză curativă.

Cel mai frecvent, cancerul hepatic este diagnosticat cu ajutorul tehnicilor imagistice.

Ecografia abdominală pentru depistarea cancerului

Doctorul Nadim Al Hajjar spune că ecografia abdominală este tehnica imagistică de primă intenţie utilizată în explorarea afecţiunilor ficatului, deoarece prezintă o serie de avantaje care nu sunt deloc de neglijat: este o tehnică imagistică facilă, accesibilă, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie şi nu expune pacientul la nici un fel de radiaţii. „Din păcate, prezintă şi o serie de dezavantaje care îi limitează utilitatea: este dependentă aproape în întregime de abilităţile şi experienţa chirurgului, iar vizibilitatea acestei tehnici este limitată de prezenţa adipozităţii excesive şi a distensiei gazoase a abdomenului.

În plus, examenul ecografic nu reuşeşte să diagnosticheze tumorile hepatice de mici dimensiuni. În marea majoritate a cazurilor, explorarea ecografică convenţională ridică un grad înalt de suspiciune legată de prezenţa cancerului hepatice. Utilizarea substanţelor de contrast (Levovist, Sonovue), a sporit acurateţea ecografiei în diagnosticarea cancerului hepatic”, explică Nadim Al Hajjar.

Computerul tomograf oferă detalii mai exacte


Computer-tomografia este examinarea care se utilizează ca pas următor dacă ecografia abdominală ridică suspiciunea existenţei unei tumori hepatice, indiferent dacă este vorba de hepatocarcinom sau metastaze hepatice. Este o examinare imagistică mai puţin dependentă de operator, care oferă detalii mult mai exacte cu privire la leziunile hepatice, precizând în acelaşi timp şi existenţa altor leziuni extrahepatice.

Computer-tomografia spirală cu substanţă de contrast permite obţinerea unor informaţii de mare exactitate  cu privire la localizarea tumorii şi a raporturilor ei cu elementele vasculare de vecinătate, precum şi reconstrucţia tridimensională a imaginii ficatului. Neajunsurile acestei tehnici imagistice sunt legate de preţul de cost mai ridicat, expunerea pacienţilor la radiaţii şi riscul alergenic al substanţelor de contrast.

Rezonanţa magentică oferă imagini din diferite planuri

O altă metodă folosită pentru depistarea cancerului hepatic este rezonanţa magnetică, o tehnică ce caracterizează cu destulă precizie ţesutul hepatic şi tumorile hepatice. Potrivit specialistului Al Hajjar, metoda prezintă marele avantaj că furnizează imagini ale ficatului captate din diferite planuri. Este o tehnică imagistică mai costisitoare decât computer-tomografia.

Alte tehnici mai puţin utilizate în diagnosticul cancerului hepatic sunt angiografia, tomografia cu emisie de pozitroni, puncţia – biopsie hepatică. Laparoscopia diagnostică câştigă teren în diagnosticarea cancerului hepatic în situaţii incerte clinic şi imagistic, putând fi completată la nevoie cu ecografie intraoperatorie şi chiar cu biopsie a leziunii hepatice şi a zonei adiacente de ficat sănătos.

Metode de prevenţie

Urmăriţi numărul Monitorul din 13 martie pentru a afla care sunt metodele de tratament şi ce se poate face concret pentru prevenirea cancerului hepatic.
De asemenea, la adresa redactia@monitorulcj.ro, aşteptăm întrebările dumneavoastră legate de alte afecţiuni despre care aţi dori să aflaţi informaţii referitoare la cauze, prevenţie şi tratament. Întrebările dumneavoastră vor fi transmise specialiştilor din medicina clujeană care vor oferi răspunsurile necesare.

abonare newsletter