Actualitate

„Domnişoara Julie” vine în luna martie la Teatrul Maghiar de Stat

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/05/julia.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Spectacolul montat de Felix Alexa vorbeşte despre lupta pentru putere în relaţia femeie-bărbat.

Un nou spectacol în premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Renumitul regizor Felix Alexa propune publicului clujean piesa „Domnişoara Julia”, care va avea premiera în data de 6 martie, de la ora 20.00.

Stridbertg, dramaturgul mereu actual

„Piesa «Domnişoara Julie», scrisă de dramaturgul suedez August Strindberg în anul 1888, şi-a păstrat surprinzător de mult violenţa poetică, forţa, profunzimea şi modernitatea şi în ziua de astăzi. Unele situaţii din piesă sunt foarte provocatoare chiar şi acum”, a spus regizorul Felix Alexa.

Felix Alexa a mai dezvăluit faptul că spectacolul începe cu mirosuri reale de bucătărie, aducând elemente concrete ale unei vieţi, însă în final depăşeşte realismul. „Tensiunea creşte încet, ajungând la stări extreme – trăim într-o lume încărcată de tensiuni, piesa lui Strindberg devine foarte actuală şi în acest sens”, a spus regizorul.

Strindberg nu scria pentru timpul său - a trebuit să treacă aproape două decenii de la apariţia piesei ca ea să poate fie prezentată la teatru. Chiar şi atunci, s-a folosit o variantă cenzurată, însă la spectacolul din Cluj-Napoca, publicul va avea parte de textul în variantă originală.

„Domnişoara Julie prezintă cinismul relaţiilor umane, lupta pentru dominanţă din acestea”, a descris regizorul piesa în care îi puteţi vedea pe actorii Anikó Pethő, Zsolt Bogdán şi Emőke Kató.

Zsolt Bogdán a menţionat că foarte puţini au crezut că va fi capabil să joace rolul lui Jean, lucru care l-a făcut să simtă „un nod în gât” – însă în timpul repetiţiilor acest nod s-a dizolvat de tot. Decorul şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu, iar dramaturgia de Noémi Vajna.

Personaje – suflete

August Strindberg (n. 22 ianuarie 1849 - d. 14 mai 1912) a fost un dramaturg suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influenţă importantă în literatura universală a secolului al XX-lea. Strindberg îşi prezintă „sufletele” (personajele) ca fiind „conglomerate, făcute din stadii trecute sau prezente ale civilizaţiei, fragmente de umanitate, haine de duminică peticite, toate strânse la un loc, aşa cum este fiinţa umană”. Strindberg spune despre personajele sale că a oferit posibilitatea „celui slab să repete cuvintele celui puternic” şi a lăsat „diferite suflete să accepte sugestii, unul de la celălalt”.

abonare newsletter