Actualitate

Lacunele din Legea autismului

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/17_ziua/probo-autism.jpg" border="0" alt="Robotul probo - autism" title="Deşi la Cluj-Napoca patru copii cu autism beneficiază de roboterapie cu ajutorul elefantului Probo, în general psihoterapia nu este decontată de stat * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0pt none;" />Forma actuală a Legii autismului nu prevede decontarea psihoterapiei pentru persoanele cu această boală şi nici accesul la educaţie al adolescenţilor şi adulţilor.</p> <p>Asociaţiile pacienţilor cu autism consideră că depistarea precoce a acestei afecţiuni ar trebui aplicată tuturor copiiilor, nu doar a celor din categoria de vârstă 1-3 ani, aşa cum prevede noua Lege a autismului.</p> <p>13 organizaţii non-guvernamentale din toată ţara au trimis ieri scrisori deschise către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, prin care solicită modificarea normelor de aplicare a Legii autismului, deoarece forma actuală nu respectă dreptul la tratament şi educaţie al persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA). În prezent, normele de aplicare a Legii autismului se află în dezbatere publică.</p>

Psihoterapia nu este decontată

Astfel, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor, normele de aplicare a legii, aşa cum sunt acum, nu sunt valabile şi pentru copiii mai mici de şase ani care suferă de autism. De asemenea, spun ONG-urile, nu clarifică nici atribuţiile specialiştilor care fac terapie pacienţii cu TSA şi nici nu reglementează accesul la educaţie şi servicii specializate adresate tuturor persoanelor afectate.

În plus, una dintre cele mai importante doleanţe ale celor 13 asociaţii este recunoaşterea psihoterapiei ca serviciu medical de recuperare a persoanelor cu TSA şi implicit decontarea acestui serviciu. “Legea reprezintă un cadru general. Acolo nu se specifică serviciile finanţate, cum se realizează tratamentul şi aşa mai departe. Toate acestea trebuie stabilite prin normele de aplicare a legii. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt la fel de importante ca şi legea în sine”, declară Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.


Screening doar pentru copiii până la trei ani

Cei care au întocmit scrisoarea deschisă sunt nemulţumiţi de faptul că screeningul pentru depistarea precoce a TSA se va aplica doar copiiilor până la trei ani. În plus, testele care ar urma să fie aplicate copiiilor nu sunt validate ştiinţific. „Ne-am bucurat foarte mult când a fost votată această lege esenţială pentru bolnavii de autism. A fost un pas uriaş înainte. Când am văzut, însă, textul propus pentru normele metodologice, norme în baza cărora se desfăşoară, practic, întreaga activitate de tratare şi recuperare, am înţeles că acestea pot denatura sensul legii. Concret, articolele din norme referitoare la screening se adresează copiilor cu vârste pană la trei ani, iar cele referitoare la intervenţii, copiilor până la şase ani. Or, legea constituie cadrul legislativ pentru toţi pacienţii cu TSA”, este de părere Milena Prună.

Reprezentanţii asociaţiilor mai solicită ca ministerele implicate să stabilească împreună cu membrii asociaţiilor o strategie naţională de recuperare şi integrare în societate a persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Ultimele Stiri
abonare newsletter