Actualitate

Recuperarea, suferinţa cronică a sistemului spitalicesc

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/21/04 operatie chirurg spital doctor transplant hemi-rinichi_rl33 9.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Spitale din România nu sunt prevăzute cu logistica necesară pentru pacienții cu boli cronice.</p>

Pacienţii internaţi care au nevoie de o perioadă de recuperare până când vor fi trimişi acasă sau transferaţi la un spital de recuperare sunt ţinuţi în spitale şi măresc aglomeraţia deja existentă din cauză că România este singura ţară din UE care nu dispune de spitale cu paturi pentru boli cronice în care să fie internaţi aceşti pacienţi.

Medicii clujeni atenţionează că Ministerul Sănătăţii continuă reducerea numărului de paturi din spitale în condiţiile în care nu există aproape deloc paturi pentru pacienţii cu boli cronice, iar media din UE este de 2,7 paturi la 1.000 de locuitori.

În prezent, majoritatea spitalelor din România nu dispun de secţii speciale pentru acei pacienţi aflaţi în convalescenţă după o intervenţie medicală şi care nu pot fi trimişi nici acasă, nici la un spital de recuperare. Din cauză că nu există paturi doar pentru acest stadiu al tratării unei boli, aşa cum este în toate ţările din Uniunea Europeană (UE), toţi pacienţii aflaţi în această situaţie sunt ţinuţi în spitale şi aglomerează secţiile unde ar putea fi trataţi alţi pacienţi.

Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Judeţean Cluj, explică faptul că pentru rezolvarea situaţiei acestor pacienţi ar trebui create structuri medico-sociale separate de spitale, independente, cu alte cuvinte spitale care să se ocupe doar de aceşti pacienţi. Medicii spun că în aceste structuri ar urma să ajungă pacienţi care au avut un accident vascular cerebral şi care au nevoie apoi de recuperare sau pacienţi care au avut o fractură, au fost operaţi în spital, unde au stat până s-a închis operaţia şi apoi au nevoie de o perioadă de îngrijire până la transferul la un spital de recuperare pentru servicii medicale de recuperare. De asemenea, în aceste unităţi ar trebuie să beneficieze de îngrijire şi persoanele în vârstă sau cei care nu au familie şi nu pot fi trimişi acasă.

„Tăierea” paturilor, o mişcare greşită

Laszlo Attila, viceprimarul Cluj-Napoca şi medic pediatru, subliniază că decizia Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul de paturi din spitale până când se va ajunge la norma UE de 6 paturi la 1.000 de locuitori este o mişcare greşită în condiţiile în care europenii au patru paturi la mia de locuitori pentru bolile acute şi 2,7 pentru bolile cronice care fac referire la acei pacienţi care au nevoie de o perioadă de recuperare până când vor fi trimişi acasă sau transferaţi la un spital de recuperare.

Boli gestionate de Ministerul Muncii

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca a afirmat că România este singura ţară din lume unde bolile cronice şi asistenţa persoanelor în vârstă este gestionată de Ministerul Muncii, iar bolile acute sunt gestionate de Ministerul Sănătăţii după ce, în urmă cu aproximativ 10 ani, mare parte din spitale au primit titulatura de spitale de urgenţă pentru boli acute. TBC şi bolile psihice sunt printre puţinele afecţiuni cronice care au secţii speciale cu paturi în spitale şi sunt gestionate de Ministerul Sănătăţii.

La Cluj se gândește un plan pentru rezolvarea problemei


Laszlo Attila este de părere că se impune o reorganizare a spitalelor astfel încât să existe secţii speciale cu paturi doar pentru această categorie de pacienţi. În Cluj există deja discuţii pentru rezolvarea acestei probleme. „Avem o serie de variante pentru asistenţa cronică şi pentru îngrijirea bătrânilor şi este una dintre priorităţile noastre, mai ales că populaţia îmbătrâneşte”, a declarat Laszlo Attila.

Vă reamintim că în judeţul Cluj, numărul de paturi din spitale a fost redus în 2010 cu aproximativ 500, iar spitalul din Mociu a fost desfiinţat anul trecut, fără să fie găsită o altă soluţie după închiderea acestuia.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter