Actualitate

„Să îndreptăm ce Sfântul Sinod a judecat strâmb!”

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/21/03-alin tise2 alin tise conferinta presedinte consiliu judetean rp 26.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Apel al Preşedintelui Consiliului Judeţean Alin Tişe pentru păstrarea Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.</p>

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a lansat ieri un apel pentru păstrarea în hotarele statornicite a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

„Este o datorie a noastră, a fiecărui membru al comunităţii, de a face tot ceea ce putem pentru a păstra Mitropolia condusă astăzi de ÎPS Andrei în hotarele pe care le-a statornicit regretatul Bartolomeu Anania. Clujul şi clujenii trebuie să păstreze această mitropolie, iar în acest sens am iniţiat o campanie publică de susţinere. Sper ca membrii comunităţii noastre să susţină această idee”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Clujenii, chemaţi să semneze liste de susţinere


Listele de susţinere prin semnături a păstrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului vor putea fi completate, începând de azi, în spaţiile destinate relaţiilor cu publicul din cadrul următoarelor instituţii: sediul Consiliului Judeţului Cluj, Regia Autonomă Aeroportul Internaţional, Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene Cluj, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj, S.C. Compania de Apă Someş S.A., Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, Biblioteca „Octavian Goga”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă şi Cluj Arena.

Mitropolie pentru întărirea credinţei


„ÎPS Bartolomeu nu a neglijat niciodată buna aşezare a lucrării lui Dumnezeu în viaţa noastră de zi cu zi. Mitropolia aşezată de cel nu de mult plecat dintre noi, şi condusă astăzi cu vrednicie de ÎPS Andrei, nu a fost o expresie a vreunui moft al momentului, ci s-a aşezat într-o firească curgere. Iar distrugerea acestei greu realizate construcţii, la doar câteva luni de la trecerea la cele veşnice a Arhiereului nostru, poate doar cu greu fi judecată cu ajutorul bunului simţ şi a dreptei măsuri. Am auzit în ultimele zile nenumărate argumentări aduse fie în favoarea, fie împotriva Mitropoliei noastre. Care făceau trimitere la istorie, la tradiţii, la vechi pravile sau la justificări morale. Nu am auzit însă pe nimeni, dintre dirigiuitorii Bisericii, să ridice problema, mult mai sensibilă, a prezenţei Bisericii în comunitate. Puţini, în special dintre cei care sunt dinafara comunităţii noastre, pot înţelege ce a însemnat ideea acestei Mitropolii pentru noi, cei care suntem parte a ei. Pentru că ştiu că ÎPS Bartolomeu a gândit această Mitropolie nu pentru istorie, nu pentru tradiţie, nu în ideea găsirii de justificări. Ştiu sigur că Arhiereul a gândit Mitropolia în ideea întăririi credinţei, a creşterii prezenţei Bisericii ortodoxe în cadrul comunităţii, în scopul de a împlini mai bine acea adevărata revoluţie morală, pe care marele ierarh de la Cluj a dus-o şi a susţinut-o permanent… Sincer, aşteptam mai multă înţelepciune manifestată de unii dintre capii Bisericii Ortodoxe. Aşteptam ca aceştia să iasă din capcana discuţiilor administrative sau a lamentaţiilor tradiţionaliste şi să înţeleagă valoarea excepţională a aspectului misionar al proiectului pus în operă de ierarhul clujean. Care a dat valoare întregii Biserici Ortodoxe Române. Care a căpătat, prin acest proiect, valoarea vizionară, s-a reinventat practic, în încercarea reuşită, până la un punct, de a se reapropria de credincioşi. Aş fi aşteptat ca unii dintre ierarhii ortodoxiei româneşti să înţeleagă mai bine ce a însemnat Mitropolia noastră. Nu doar pentru noi, ci şi pentru întreaga ortodoxie. Să nu lege ideea acestei construcţii de meschinăria concurenţei pe care au avut-o cu cel care a fost ÎPS Bartolomeu. Cred că noi, membrii comunităţii adunate la un loc de ÎPS Bartolomeu, şi astăzi păstorite de către ÎPS Andrei, avem datoria de a ne strădui în a face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a îndrepta ceea ce, spun eu, Sfântul Sinod a judecat strâmb”, a argumentat Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter