Actualitate

Ce este BCAA și cum funcționează? (P)

Construirea masei musculare pentru fizicul visurilor tale este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare obiective de antrenament pe care le vei întâlni.

BCAA este abrevierea pentru aminoacizi cu lanț ramificat, care ar trebui înțeleasă ca fiind pur și simplu aminoacizi cu lanț ramificat. BCAA este abrevierea pentru aminoacizi cu lanț ramificat, care ar trebui înțeleasă ca fiind pur și simplu aminoacizi cu lanț ramificat.

 

Mulți oameni fac eforturi mari în sala de sport, dar rezultatele vin foarte încet sau sunt practic invizibile chiar și după o perioadă lungă de timp. Acest lucru poate fi frustrant și poate descuraja continuarea antrenamentului. Tocmai în astfel de situații pot fi de ajutor suplimentele nutritive și suplimentele alimentare, care, printre altele, sunt concepute pentru a maximiza efectele antrenamentului. Unul dintre cele mai populare suplimente pentru creșterea masei musculare este BCAA.


Ce este BCAA?

BCAA este abrevierea pentru aminoacizi cu lanț ramificat, care ar trebui înțeleasă ca fiind pur și simplu aminoacizi cu lanț ramificat. Această denumire desemnează aminoacizii care au o structură structurală ramificată. Aceasta înseamnă că sunt incluși doar trei aminoacizi exogeni - valină, leucină și izoleucină. Merită să reamintim - "exogen" înseamnă că organismul uman nu este capabil să le sintetizeze singur, astfel încât este necesar să le furnizeze prin alimente, precum și prin nutrienți și suplimente alimentare.


BCAA sub formă de supliment sunt disponibile în diferite variante, care sunt determinate de proporțiile aminoacizilor individuali din compoziția sa. Cea mai comună formulă poate fi găsită cu un raport 2:1:1 (leucină:valină:izoleucină), dar există și alte variante de BCAA "mai puternice". Nutrienții cu raporturi de 4:1:1 sau 8:1:1 sunt la fel de populari, existând chiar și combinații de 20:1:1.

Cum funcționează un supliment de BCAA?


Principala și probabil cea mai importantă acțiune a unui supliment de BCAA este aceea de a proteja mușchii de fenomenul de catabolism (descompunere) al țesutului muscular. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul antrenamentelor intensive, mușchii utilizează proteine (aminoacizi) care sunt furnizate în alimente. Cu toate acestea, atunci când cantitățile furnizate sunt prea mici, organismul va începe să utilizeze proteinele stocate în mușchi, ceea ce duce la degradarea mușchilor și, astfel, la așa-numitele scăderi.

Prin furnizarea de BCAA în cantități crescute, protejăm mușchii de acest fenomen, iar organismul va utiliza aminoacizii furnizați sub formă de nutrient. Totuși, acesta nu este singurul efect al leucinei, izoleucinei și valinei. Ce altceva merită menționat?


  • Creșterea rezistenței și a forței musculare;
  • Reglarea echilibrului hormonal al organismului;
  • Protecție împotriva radicalilor liberi;
  • Reglarea metabolismului carbohidraților și al grăsimilor din organism;
  • Inhibarea cortizolului (așa-numitul hormon al stresului);
  • Recuperarea corectă a mușchilor și a întregului organism după antrenament;
  • Reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Acestea sunt, probabil, cele mai importante acțiuni ale unui nutrient aminoacid de tip BCAA. Proprietățile sale sunt tocmai motivul pentru care devine din ce în ce mai popular în rândul sportivilor și al amatorilor activi din punct de vedere fizic.

abonare newsletter