Actualitate

Mai multe drumuri din țară, „paralizate” de ninsori. Zăpada a ajuns și la Cluj. FOTO/VIDEO

Iarna și-a intrat în drepturi în mai multe zone din țară, inclusiv în județul Cluj. La Muntele Băișorii a nins și s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Stațiunea Muntele Băișorii/ Foto: Centrul Turistic Băișoara - Facebook Stațiunea Muntele Băișorii/ Foto: Centrul Turistic Băișoara - Facebook

 

 


Iarna și-a intrat în drepturi în zonele montane. La Muntele Băișorii din județul Cluj a nins și s-a depus un strat consistent de zăpadă.

 


Muntele Băișorii a fost acoperit de fulgi de zăpadă luni seara, 16 ianuarie, lăsând straturi groase de zăpadă de care să se poată bucura clujenii care adoră sportul de iarnă.

Imaginile surprinse de Centrul Turistic Băișoara sunt desprinse parcă din povești.


Stațiunea Muntele Băișorii/ Foto: Centrul Turistic Băișoara - Facebook
Stațiunea Muntele Băișorii/ Foto: Centrul Turistic Băișoara - Facebook

 

Zăpada a format un peisaj mirific și pe Vlădeasa unde salvamontiștii postează aproape zilnic fotografii.


Zăpadă „ca în povești” la Vlădeasa/ Foto: Salvamont Vladeasa Cluj - Facebook

Zona de munte din județul Cluj, sub COD PORTOCALIU de viscol și vânt puternic

Reamintim că zona de munte din județul Cluj se află sub cod portocaliu de viscol și vânt puternic.

Avertizarea este valabilă în intervalul 17 ianuarie, ora 22:00 – 18 ianuarie, ora 14:00.


Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100...110 km/h), în timp ce la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100...110 km/h) și precipitații mixte. Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30...50 l/mp și izolat de peste 60...70 l/mp.

Mai multe drumuri din țară, „paralizate” de ninsori

Zăpada a paralizat mai multe drumuri din țară. Drumarii de la DRDP Braşov au acţionat, marţi dimineaţa, cu 100 de utilaje, care au răspândit 160 de tone de materiale antiderapante pe drumurile naţionale şi tronsoanele de autostrada din centrul ţării, în condiţiile ninsorilor abundente din zona montană.

„Ninsorile au afectat mai ales zonele montane din judeţul Braşov, în special DN73, în pasul Rucăr - Bran, unde a nins abundent la primele ore ale dimineţii. În judeţul Harghita, ne confruntam cu efectele ploii îngheţate şi acţionăm cu 20 de utilaje pe sectoarele de drum naţional afectate. Îi rugăm pe şoferi să conducă prudent şi să adapteze stilul de condus la condiţiile de trafic, indiferent de zona în care se află”, a transmis DRDP Braşov.

Un sfert din utilajele DRDP Braşov au acţionat pe A3, DN 1, DN 1A, DN 1E, DN 1S, DN 10, DN 11, DN 13, DN 13E, DN 73, DN 73A, DN 73B, DN 73F, DN73G şi pe VOB, împrăştiind 53 de tone de sare în judeţul Braşov.

Alte 25 de utilaje au acţionat pe în judeţul Harghita, unde drumarii de la SDN Miercurea Ciuc au răspândit 78 tone sare pe: DN 11B, DN 12, DN 12A, DN 12C, DN 13A, DN 13B, DN 13C şi DN 15. Restul utilajelor, 50, au acţionat pe tronsoanele de drumuri naţionale şi autostrăzi din judeţele Sibiu, Mureş şi Covasna. 

În Munţii Gutâi şi Pietrosul Rodnei se înregistrează lapoviţă şi ninsoare, iar traficul este uşor afectat.

„În zona montană precipitaţiile au fost mixte- lapoviţa şi ninsoare. Sectoarele de drumuri naţionale au partea carosabilă curată şi umedă. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu şase utilaje şi au răspândit 36 tone de material antiderapant. Angajaţii SC Drumuri şi Poduri Maramureş au acţionat cu opt utilaje şi au împrăştiat 73 tone de material antiderapant. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi umed”, a spus Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş.

Vârful Pietrosu/ Foto: Ionuț Zegrean - Facebook

Conform acestuia, vizibilitatea în trafic este bună, iar în zona montană înaltă vântul suflă, slab, la moderat. În cursul zilei de marţi, sunt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie şi mixte la munte.

„Pe arii extinse în judeţul Maramureş se vor semnala ploi ce vor avea şi caracter de aversă. În zona montană înaltă precipitaţiile vor fi mixte. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab, la moderat, cu intensificări locale şi temporare cu viteze in general de 55- 60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele pot depăşi 90-100 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 şi 9 grade, iar cele minime între 5 şi 8 grade Celsius”, a mai precizat Dan Bucă.

Parcul Național Munții Rodnei/ Foto: Ionuț Zegrean - Facebook

CITEȘTE ȘI:

ALERTĂ! Cod PORTOCALIU de vânt puternic și viscol în Cluj. Rafalele de vânt vor depăși 110 km/h

Prognoza meteo pe o lună. Temperaturile scad considerabil, la Cluj. Minime de până la -9 grade!

Ultimele Stiri
abonare newsletter