Actualitate

Controale „la sânge” la comercianții de petarde. Aproape 20 de tone de artificii, confiscate de polițiști

Polițiștii au confiscat în doar 10 zile peste 19 tone de petarde și artificii, în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Aproape 20 de tone de artificii, confiscate de polițiști. Foto: Depositphotos.com Aproape 20 de tone de artificii, confiscate de polițiști. Foto: Depositphotos.com

 

 


Peste 19 tone de articole pirotehnice au fost indisponibilizate de poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase în perioada 21 noiembrie - 1 decembrie, informează Poliţia Română.

 


Potrivit sursei citate, au fost controlate 122 de persoane fizice şi juridice autorizate, iar 98 de persoane fizice şi juridice neautorizate au fost identificate. Totodată, au fost constatate 103 infracţiuni ce sunt cercetate în 83 de dosare penale, de comiterea cărora sunt bănuite 101 persoane.

Au fost aplicate 17 contravenţii, în valoare de 25.500 de lei şi indisponibilizate, în vederea confiscării, 19.267 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare de 1.593.340 de lei.


Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu cei ai Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Poliţie Transporturi, Direcţiei Rutiere şi Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, au declanşat pe 21 noiembrie acţiunea naţională „Foc de artificii 2022-2023”.

Petardele ar putea fi interzise

Legea de interzicere a petardelor urmează să fie supusă la vot în Parlament. Deputatul USR de Cluj Radu Molnar arată care sunt riscurile la care vom fi supuși în continuare dacă nu se iau în curând măsuri.


Petardele ajung în fiecare an, în timpul sărbătorilor de iarnă, în mâinile copiilor și petrecăreților care le folosesc în scopul divertismentului. Din acest motiv, luna decembrie se transformă într-un „festival de bubuituri” în care apar multe riscuri, precum accidentări sau traume ale animalelor:

„Ele se reflectă în statisticile anuale cu zeci de accidentări, distrugeri de proprietate, incendii și traume ale animalelor. Pentru distracția unora, au de suferit foarte mulți”, spune Radu Molnar.


Majoritatea părinților, a proprietarilor de animale, a medicilor veterinari și a iubitorilor de natură consideră că petardele sunt un dezastru în spațiul public. „Sunt niște distracții periculoase care și-au depășit momentul și trebuie să dispară”, mai susține deputatul.

În proiectul pentru interzicerea petardelor, USR a introdus următoarele prevederi:

  • Interzicerea comercializării articolelor pirotehnice din categoria P1 către publicul larg. Vânzarea va fi posibilă doar către persoane fizice specializate (artificieri sau pirotehnicieni) sau către persoane juridice autorizate în domeniu.
  • Utilizarea categoriei F2 doar de către profesioniști. Adițional cerem obligativitatea acordului primăriei și al inspectoratului pentru situații de urgență din raza localității în care au loc jocurile cu articolele pirotehnice respective, ca în cazul cat. F3 și F4.

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Bistrița interzice petardele de Sărbători în 2022. Boc: Nu poți pune un polițist în spatele fiecărui om care aruncă petarde

abonare newsletter