Actualitate

Avertisment îngrijorător: Europa riscă o criză a gazelor în iarna anului viitor. Cum se pregătește România?

Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024. Țara noastră și-a asigurat rezerve de gaze doar pentru acest sezon, dar românii nu știu care este procedura prin care vor fi protejați de stat ca să-și poată achita facturile la energie și gaze.

Europa riscă o criză a gazelor/ Foto: pixabay.com Europa riscă o criză a gazelor/ Foto: pixabay.com

 

 


Scenarii sumbre pentru iernile ce vin

 

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) îndeamnă guvernele să „acționeze imadiat” pentru reducerea cererii de gaz și transmite un mesaj îngrijorător: Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024.


 

Dependența de Rusia 

 


Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din gazul natural lichefiat (GNL), potrivit estimărilor AIE.

Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.

„«Perna» oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, avertizează AIE, care subliniază că în vara anului 2023 condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor ar putea fi diferite de cele de anul acesta, în sens negativ.

Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a atras atenţia la o conferinţă de presă online directorul AIE, Fatih Birol.

El a menţionat astfel poziţia Rusiei, ţară care, în pofida sancţiunilor ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, a livrat totuşi în volume aproape normale gaz Europei în primul semestru al anului, abia apoi aceste livrări fiind diminuate, iar prin gazoductul Nord Stream 1 sistate complet, mai întâi prin decizia Rusiei şi în final în urma exploziilor care au avariat acest gazoduct şi Nord Stream 2.

Odată cu relaxarea preţurilor gazului toamna aceasta şi cererea limitată de vremea blândă, „există riscul unui exces de încredere care se insinuează pe tema aprovizionării cu gaz a Europei”, a mai avertizat Fatih Birol.

Guvernele trebuie aşadar „să ia măsuri urgente imediat pentru accelerarea eficienţei energetice, pentru desfăşurarea energiilor regenerabile, a pompelor de căldură şi a oricărui alt mijloc de reducere structurală a cererii de gaz”, subliniază directorul AIE, care săptămâna viitoare se va întâlni cu mai mulţi reprezentanţi ai guvernelor europene pentru a trage „semnalul de alarmă pentru iarna viitoare”, relatează agerpres.ro

 


Cum se pregătește statul român pentru frigul de la iarnă

La finalul lui Octombrie 2022, premierul Nicolae Ciucă afirma că România și-a asigurat necesarul de gaze naturale și energie pentru această iarnă.

„S-a discutat foarte mult despre capacitatea noastră de asigurare a energiei şi gazelor. În acest moment, putem să transmitem fără temere că avem cantităţile necesare de energie şi de gaze naturale. Se întreprind în continuare demersuri pentru a putea să suplimentăm şi să avem garanţia rezervelor, astfel încât să fim în măsură ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să putem să intervenim chiar şi în cele mai complicate condiţii meteorologice”, a declarat Ciucă, la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema măsurilor întreprinse în vederea pregătirii sezonului de iarnă 2022 - 2023.


Din păcate, în timp ce guvernele europene pregătesc planuri de durată și strategii cu bătaie lungă privind abordarea potențialelor dificultăți pe piața energetică și a gazelor, deocamdată statul român este preocupat de asigurarea stocurilor necesare pentru acoperirea nevoilor de gaze din această iarnă. 

Mai mult,  potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), România se află printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri la electricitate pentru consumatorii casnici.

Mai mult de jumătate dintre români nu știu cum își vor plăti facturile

În prag de iarnă, tema compensării pentru facturile la energie a ajuns un subiect de ping-pong politic chiar în cadrul coaliției de guvernare, între social-democrați și liberali. Tot mai îngrijorați în privința facturilor din această iarnă, românii nu înțeleg nici care este procedura prin care vor fi protejați de stat ca să-și poată achita facturile la energie și gaze, dar nici cât de mari pot fi facturile ce vor veni.

Percepția românilor cu privire la iarna care urmează reflectă o situație extrem de îngrijorătoare: 58% dintre români declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități.

Mai bine de jumătate dintre români declară astfel, că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități în iarna care urmează, iar 50% sunt îngrijorați că nu vor reuși să încălzească locuința, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, citat de economedia.ro

În absența unei situații cât de cât predictibile cu privire la modul de compensare a facturilor de către stat, românii se pregătesc de facturi record și încearcă să economisească. 

În prezent, prețul energiei electrice este stabilit prin OUG la o valoare de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh pentru un plafon de consum de 255 de kW.

CITEȘTE ȘI:

În timp ce PSD susține că „nimeni nu va plăti prețuri mai mari” pentru energie, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați din cauza facturilor de iarnă

România și-a asigurat necesarul de gaze și energie pentru iarnă. Ciucă: „Suplimentăm ca să putem interveni și în cele mai complicate condiţii meteo”

România, fruntașă în UE la cele mai mari scumpiri la electricitate

abonare newsletter