Actualitate

Ziua Armatei Române, sărbătorită în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. FOTO

O ceremonie militară și religioasă a avut loc, marți, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, marți, cu ocazia Zilei Armatei.

O ceremonie militară și religioasă a avut loc, marți, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, marți, cu ocazia Zilei Armatei/ FOTO: Consiliul Judetean Cluj/Facebook O ceremonie militară și religioasă a avut loc, marți, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, marți, cu ocazia Zilei Armatei/ FOTO: Consiliul Judetean Cluj/Facebook

 

 


Ziua Armatei Române a fost sărbătorită, marți, în Piața Avram Iancu, la Monumentul „Glorie Ostașului Român” din municipiul Cluj-Napoca.

 


Cu ocazia zilei de 25 octombrie, la Monumentul Glorie Ostașului Român din Cluj-Napoca a avut loc un moment simbolic dedicat cinstirii eroismului și jertfelor prin care oastea țării și-a îndeplinit, de-a lungul timpului, nobila misiune de apărare a unității și integrității statului român.

Data de 25 octombrie 1944 a rămas în istoria poporului român ca o zi de împlinire națională, ziua în care cei aflați în slujba patriei au eliberat și ultimul teritoriu de sub ocupația străină, orașul Carei.


În amintirea acelui moment de mare însemnătate, de glorie a armatei țării, poporul român dedică an de an ziua de 25 octombrie cinstirii faptelor de eroism ale oștirii române, devotamentului și iubirii de patrie a eroilor care au apărat chiar și cu prețul vieții atingerea idealului de libertate. 

Evenimentul a fost organizat de Divizia 4 Infanterie „Gemina” cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și Instituției Prefectului - Județul Cluj.


Ce semnifică Ziua Armatei?

În data de 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Ziua a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.


După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

 

CITEȘTE ȘI:

25 octombrie, Ziua Armatei Română. Ce semnificație are această zi?

Ștafeta Veteranilor a ajuns în județul Cluj. Alergătorii au pornit din București. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter