Timp Liber

25 octombrie, Ziua Armatei Română. Ce semnificație are această zi?

Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie. În anul 1944, Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei.

Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie/ FOTO: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro/Facebook Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie/ FOTO: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro/Facebook

 

 


Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie. 

 


În 1944, la această dată, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Ziua a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.


Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război al Armatei Române a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.


După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

 

CITEȘTE ȘI:

Atenție, floreșteni! Armata face trageri cu diverse arme în luna octombrie în comună. Ce restricții se impun

Atenție la noile metode de a crea panică în rândul populației! Ordine FALSE de înrolare în armată distribuite online în România

Ștafeta Veteranilor a ajuns în județul Cluj. Alergătorii au pornit din București. VIDEO

abonare newsletter