Actualitate

Polițiștii cer salarii mai mari. Proteste la Ministerul Muncii

Sindicatele polițiștilor anunță proteste pentru mărirea salariilor, arătând că nu sunt recunoscute „riscurile și complexitatea muncii”.

Inquam Photos / George Călin Inquam Photos / George Călin

 


Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP - afiliate la Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical - declanșează o serie de proteste pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum și pentru recunoașterea complexității muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislație, se arată într-un comunicat de presă.

 


Miercuri va avea loc un miting de la ora 12:00, la Ministerul Muncii. Începând din 17 august 2022, SNPP și EUROPOL organizează lunar mitinguri în susținerea aplicării Legii-cadru nr. 153/2017, act normativ suspendat prin ordonanțe de urgență începând cu anul 2020.

Ce solicită polițiștii?

Organizațiile sindicale cer pentru polițiști și pentru polițiștii de penitenciare:


• acordarea integrală a diferențelor salariale restante (Legea 153/2017);

• majorarea salariilor de funcție cu 15% similar cu salariații din alte ministere;


• actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite;

• actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010;


• indexarea pensiilor militare corelat cu inflația reală.

„Cu toate că la 1 ianuarie 2022 perioada de implementare etapizată a legii-cadru ar fi ajuns la final asigurând eliminarea inechităților salariale, aproape de ultimul trimestru al anului 2022, Guvernul României menține suspendarea legii anunțând deblocarea doar a unui sfert din diferențele salariale restante”, menționează sursa citată.

„Atât polițiștii cât și polițiștii de penitenciare au stat în prima linie în pandemie lucrând în condiții extrem de dure, cu resurse financiare precare și cu 25% din schemele de personal neocupate, respectând programe de muncă imposibile, acumulând ore suplimentare care le distrug sănătatea, îmbolnăvindu-se de COVID sau murind la datorie”, se mai arată în comunicat.

Salariu de profesor sau de polițist?

În urmă cu câteva săptămâni, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a subliniat importanţa acordării unor salarii mari profesorilor, arătând că, în comunitățile mai mici, polițiștii câștigă de 2-3 ori mai bine.

„Cariera dascălilor trebuie foarte, foarte bine gândită. Nu poţi să subfinanţezi educaţia, sigur, nu poţi să creşti de la o zi la alta, dar dacă suntem conştienţi de provocările societăţii actuale şi de viitor, atunci trebuie să plăteşti profesorul, trebuie să plăteşti învăţătorul. Asta nu spun că e primul lucru, fiindcă sunt multe lucruri care trebuie făcute în acelaşi timp, dar nu poţi să dai pentru un profesor care intră după facultate în şcoală 2.800-2.900-3.000 de lei. Cum să stea ăla, într-o comunitate mai mică, în faţa poliţistului care are 7-8.000 de lei? Nu spun că trebuie să iei de la poliţist, dar... aţi văzut, poliţistul e expus la risc la cârciumă când stă şi vorbeşte cu oamenii din sat. E un risc enorm de mare. Am generalizat şi eu şi nu e aşa, dar dascălul trebuie plătit bine, dacă vrei să rămână”, a arătat vicepremierul. 

CITEȘTE ȘI:

Cresc salariile bugetarilor. Guvernul pregătește pregătește noi majorări salariale.

abonare newsletter