Actualitate

Floreștiul „înoată contra curentului”. Comuna și-a mărit populația de circa 10 ori, în ultimele două decenii

Dacă majoritatea comunelor din România au o populație mai mică azi decât în anul 2000, numărul de locuitori din comuna Florești „a explodat” în ultimii 20 de ani.

Floreștiul „înoată contra curentului”. Comuna și-a mărit populația de circa 10 ori, în ultimele două decenii. FOTO: Facebook/ Bogdan Pivariu Floreștiul „înoată contra curentului”. Comuna și-a mărit populația de circa 10 ori, în ultimele două decenii. FOTO: Facebook/ Bogdan Pivariu

 

 


Dacă la nivel național, numărul rezidenților este în scădere, în comuna Florești, populația crește „văzând cu ochii”. În ultimii 20 de ani, numărul locuitorilor comunei vecine cu Cluj-Napoca a crescut de 10 ori, scrie observatornews.ro.

 


Comuna Florești are o populație în continuă creștere, având oficial la momentul actual aproximativ 48.000 de locuitori, din care 3.500 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Cifra reală a locuitorilor este estimată însă la 60.000 de locuitori, de 10 ori mai mult decât avea în urmă cu două decenii. Diferența între cele două valori o reprezintă numărul de persoane care locuiesc în comună fără forme legale.

Rezultate recensământ 2021: 19 milioane de români

Potrivit primelor rezultate ale recensământului 2022, mai sunt 19 milioane de români în ţară, cu un milion mai puţin faţă de acum zece ani. Circa patru milioane de români trăiesc în diaspora. O populaţie mai mică duce la dezechilibre interne pe piaţa muncii şi în plan social. Analiza datelor a mai scos la iveală şi un fenomen de migraţie internă: din ce în ce mai multe familii se mută din reşedinţele de judeţ în localităţile limitrofe.


„Dacă ne uităm la tendinţe populaţia rezidentă scade în această perioadă. avem doi factori: factorii naturali, iar pe de altă parte migraţia internaţională. În general, au plecat în străinătate persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, a declarat Tudorel Andrei, preşedinte INS, pentru publicația citată.

Floreștiul vrea să iasă din paradigma de „dormitor al Clujului”

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu a arătat recent, într-o emisiune TV, că dorește ca floreștenii să aibă la dispoziție în apropierea locuinței servicii publice, spații de relaxare, oportunități de angajare și să devină independenți de facilitățile din Cluj-Napoca, astfel încât comuna să iasă din paradigma de „dormitor al Clujului”.


„Anul acesta va fi pus în dezbatere publică planul urbanistic general. Discutând de urbanism, lucrurile s-au reglat, toată lumea a înțeles că comuna Florești nu este o comună doar pentru profit. Nici noi ca autoritate nu ne dorim ca cineva să investească și să iasă pe minus de acolo, pentru că asta automat ar speria investitorii, nu doar dezvoltatorii imobiliari, ci tot mediul de afaceri. Această nouă paradigmă s-a înțeles de către cei care vor să dezvolte în comuna Florești și imobiliar, că ne îndepărtăm de acea lozincă de «dormitor al Clujului» și asta se poate face doar cu activități, cu spații publice în apropierea locuințelor, cu tot ceea ce înseamnă locuirea efectivă într-o zonă în care ai opțiuni pentru petrecerea timpului liber și de a nu fi nevoit să mergi până în municipiul Cluj-Napoca pentru a face așa ceva”, a transmis edilul.

CITEȘTE ȘI:

Strada Eroilor din Florești, gata înainte de termen? „Cu certitudine, anul acesta va fi gata”

abonare newsletter