Actualitate

3 domenii în care este absolut obligatoriu ca angajații să poarte combinezoane de lucru (P)

Conform legislației din domeniul Sănătății și securității în muncă, angajații sunt feriți de expunerea la substanțe nocive și alte riscuri prin purtarea unor echipamente speciale de protecție.

Dincolo de rolul principal pe care îl au, echipamentele trebuie să asigure confortul celor care le poartă.
Utilizarea unor combinezoane de lucru este absolut obligatorie în anumite domenii, despre care vei afla mai multe în continuare. Fiind un echipament individual de protecție esențial în sectoarele de activitate cu factor de risc, utilizarea acestora este stipulată în Codul Muncii.

1. În spitale și centre medicale


În cadrul serviciilor de sănătate, utilizarea combinezoanelor este esențială. În general, datoria aprovizionării cu aceste echipamente le revenea personalului tehnic și inginerilor clinici. În funcție de aria de activitate, se poate discuta despre echipament de laborator, de cel imagistic pentru diagnostic (în care sunt incluse cele de diagnostic cu raze X, ultrasonografic) și multe altele.
De altfel, în perioada recentă, cadrele medicale și farmaciștii au utilizat combinezoane care ofereau protecție crescută împotriva coronavirusului, precum și a altor bacterii și virusuri. 

2. În cabinetele stomatologice


Alt domeniu în care se impune purtarea unor combinezoane de lucru este cel stomatologic. Din moment ce cabinetul dentar reprezintă locul în care se tratează afecțiunile dento-paradontale, respectarea normelor de igienă este esențială. 
Utilizarea echipamentelor adecvate implică și prevenirea transmiterii de boli, fie de la un pacient la altul, fie chiar de la pacient către medicul stomatolog și invers. Echipamentele esențiale pentru cei care lucrează în cabinetele stomatologice sunt măștile, mănușile și ochelarii de protecție, halatul, boneta și altele.

3. În atelierele industriale


Unul dintre domeniile în care angajații sunt obligați să poarte combinezoane de lucru este reprezentat de munca în atelierele industriale. Indiferent dacă este vorba de industria alimentară, automotivă, petrolieră, de lemn și multe altele, purtarea echipamentelor de protecție este specificată în Codul Muncii.
În funcție de activitatea desfășurată, se poate opta pentru combinezoane de unică folosință sau reutilizabile, fiecare dintre acestea oferind propriile avantaje și dezavantaje. De exemplu, cele reutilizabile au un preț mai ridicat decât cele de unică folosință. În același timp, tot acestea sunt realizate din materiale cu rezistență mecanică și rezistență la foc și pot fi spălate și purtate de mai multe ori.
De amintit și faptul că echipamentele de lucru sunt clasificate în funcție de reglementările stabilite de standardele europene. Există șase tipuri de combinezoane de lucru – cele de tipul 1 sunt cele mai rezistente fiind etanșe, presurizate și având sursă de aer independentă. Acestea oferă protecție garantată împotriva aerosolilor, particulelor solide, precum și a gazelor și lichidelor periculoase.
La polul opus, se află combinezoanele de tipul 6. Destinate domeniilor de activitate cu riscuri minime, acestea sunt menite să ofere protecție în cazul contactului cu substanțe chimice lichide. Înainte de a achiziționa combinezoane de lucru, este indicat să citești mai multe despre fiecare tip în parte pentru a-l alege pe cel potrivit pentru afacerea ta.
Iar dacă vrei să ai parte de cel mai bun raport calitate-preț, apelează la TotalClean.ro, un furnizor de încredere, care îți pune la dispoziție echipamente de protecție create în conformitate cu legislația actuală. Nu uita că, indiferent de domeniul de lucru, siguranța rămâne întotdeauna pe primul loc!

Ultimele Stiri
abonare newsletter