Administrație

Strategia municipalității pentru iluminatul public, în 2022-2030. Digitalizarea serviciului și 10.000 de becuri LED. 34 mil. de lei, investiția totală

Primăria a inițiat procedura de consultare publică privind aprobarea Strategiei Locale de dezvoltare a serviciului de iluminat public din municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2022-2030.

Strategia municipalității pentru iluminatul public, în consultare publică. Foto: Primăria Cluj-Napoca. Strategia municipalității pentru iluminatul public, în consultare publică. Foto: Primăria Cluj-Napoca.

 

 


Conform raportului de specialitate pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca, în prezent, serviciul public de iluminat stradal este prestat printr-un contract cu termen de valabilitate până în 26 iunie.

 


În acest context, se impune elaborarea unei strategii locale de dezvoltare a componentelor acestuia în același timp cu cu stabilirea unor reglementări pentru corelarea programelor de modernizare a serviciului public de iluminat cu alte programe de locale de dezvoltare, în special cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU).

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Prin strategia propusă pentru perioada 2022-2030 se urmăresc următoarele obiective:

Astfel, până la finalul anului 2030 se propun montarea unui număr de 10.000 de aparate de iluminat echipate cu tehnologie LED și telegestiune, precum și punerea în valoare a minimum 20 de obiective de importanță locală și de patrimoniu. În ceea ce privește digitalizarea serviciului, se urmărește realizarea unui sistem unic de telegestiune și control pentru întregul ansamblu de aparate de iluminat stradal și arhitectural din municipiu.


Care este valoarea proiectului?

Valoarea totală estimată a lucrărilor de montare a 10.000 de corpuri de iluminat LED este de 25.000.000 de lei. Valoarea estimată a lucrărilor de punere în valoare prin iluminat arhitectural a 20 de obiective de importanță locală este de 8 milioane de lei. Valoarea estimată pentru construirea platformei integrate de telegestiune pentru iluminatul public este de 1.500.000 de lei.

Proiectul va fi implementat și finanțat prin Administrația Fondului de Mediu, PNRR, POR Nord-Vest 2021-2027, granturi SSE și Norvegiene și Programul de cooperare Elevțiano-Român.


Obiectivele noii strategii

În ceea ce privește rezultatele așteptate prin implementarea strategiei pentru iluminatul public în perioada 2022-2030, municipalitatea are următoarele obiective:

- Creșterea gradului de securitate individuală și colectivă în cadrul comunităților locale, pe fondul optimizării consumului de energie, prin utilizarea de echipamente de înaltă calitate și eficiență energetică și sisteme moderne de monitorizare și control
- Punerea în valoare printr-un iluminat adecvat a elementelor arhitectonice și peisagistice ale localităților, precum și marcarea evenimentelor festive
- Dezvoltarea durabilă a sistemului de iluminat public prin corelarea cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU).

Etapa consultării publice are loc în perioada 18 mai – 2  iunie 2022. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Strategia Locală de dezvoltare a serviciului de iluminat public din municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2022-2030 poate fi consultată integral AICI.

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca „faultată” de Curtea de Conturi. 2 milioane €, nereguli și prejudicii

Masterplanul pentru Sopor, „la un pas” de aprobare. Mai lipsește doar avizul de mediu

Ultimele Stiri
abonare newsletter