Timp Liber

Tradiții și superstiții de Crăciun. Ce nu e bine să faci pe 25 decembrie

Se apropie Crăciunul, cel mai așteptat moment al anului pentru majoritatea românilor. Această sărbătoare are și foarte multe tradiții și superstiții transmise din generație în generație.

Tradiții și superstiții de Crăciun. Ce nu e bine să faci pe 25 decembrie Tradiții și superstiții de Crăciun. Ce nu e bine să faci pe 25 decembrie

 

Tradiții și superstiții de Crăciun. Crăciunul sau sărbătoarea Nașterii Domnului este sărbătorită în fiecare an, pe 25 decembrie, iar pe rit vechi este sărbătorit în 7 ianuarie.


Crăciunul este şi o perioadă a tradiţiilor şi superstiţiilor transmise din generaţie în generaţie. În toate zonele României, în centrul sărbătorilor de iarnă se află familia şi credinţa într-un an mai bun şi mai prosper.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiția populară, trebuie să amintească de înfășurarea unei mâini cu degetele întinse aparținând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la nașterea pruncului și căreia i-au fost tăiate mâinile). Colacii sunt pregătiți pentru colindătorii care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor. Covrigii sunt oferiți colindătorilor copii, colăceii sunt pentru colindătorii mai numeroși, iar colacii vor fi ai flăcăilor și ai colindătorilor din neamuri.


CITEȘTE ȘI:

Rețetă pentru cea mai bună salată de boeuf. Mâncarea ce nu poate să lipsească de pe masa de Crăciun


Coaja de portocale sau lămâie e TOXICĂ. Conține substanțe periculoase. Ce să faci înainte să o consumi?

 


În seara de Ajun, casele sunt curate şi pregătite în aşteptarea colindătorilor. Colindul este cea mai răspândită tradiţie de Crăciun, alături de împodobirea bradului.

O altă tradiție românească spune că bradul de Crăciun NU se aduce în casă și nu se împodobește decât în Ajunul Crăciunului.


În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și vestesc Nașterea Mântuitorului. Conform unei tradiții vechi se spune că persoana care un deschide poarta colindătorilor o să aibă parte de un an plin de ghinion.

Potrivit timpulmd.ro, în ziua de Ajun se taie câte un măr. Dacă acel măr are viermi înseamnă că cel care a tăiat fructul o să aibă parte boli tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci va muri.

În data de 25 decembrie ia sfârșit postul Crăciunului, care durează 40 de zile. În această zi, oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiționale de Crăciun, precum tobă, lebăr, sarmale, caltaboși, colaci, cozonaci, pită, prăjituri, salate sau cârnați. Carnea folosită pentru prepararea bucatelor de Crăciun este proaspătă, deoarece de Ignat, în data de 20 decembrie, are loc un alt obicei și anume tăierea porcului.

Tradiții și superstiții de Crăciun. Ce nu e bine să faci pe 25 decembrie

Potrivit unei superstiții, în Ajunul Crăciunului nu se este indicat să te cerți sau să te bați cu cineva (nici în glumă).

În Ajunul Crăciunului, gospodarii strâng de la vecini tot ce au dat cu împrumut, ca să îi găsească sărbătorile cu toată averea în casă. Pentru ca în anul care vine să fie frumoase şi bogate, femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa în care se spală. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul.

Se spune că dacă este un cer senin de Crăciun va fi un an roditor, iar dacă bate vântul, acesta va aduce ghinion.

În Ajunul Crăciunului NU se consumă rachiu. Conform superstiției, se spune că rachiul a fost inventat de diavol, care apoi își bate joc de cel care îl bea. 

Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu care stă cu sfinţii şi îngerii la masă. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.

 

CITEȘTE ȘI:

Când se împodobește bradul de Crăciun. Obiceiuri și superstiții de sărbători

Ultimele Stiri
abonare newsletter