Actualitate

Tradiții și obiceiuri Crăciun 2020. Ce nu e bine să faci de Crăciun

Tradiții și obiceiuri Crăciun 2020. Cel mai frumos moment din an vine cu o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate de sute de ani.

 

 


Crăciunul este considerat cel mai frumos moment al anului, iar gospodinele se pregătesc cu cele mai bune gustări pentru a stimula belșugul case. La țară, se fac cozonaci, turte și alte bunătățuri care se oferă colindătorilor de Crăciun, toate treburile fiind încheiate până în seara de 24 decembrie

Ce nu e bine să faci de Crăciun 2020

Începând cu 25 decembrie nu se dă cu mătura, nu se spală rufe și nu se dă nimic cu împrumut. Animalele sunt hrănite pe săturate și o bucată de aluat dospit pentru a fi ferite de boli. În anumite părți, în Ajunul Crăciunului pomii fructiferi se leagă cu paie pentru a da roade bogate în anul care vine.


Tradiții și superstiții Crăciun 2020

Cei mai superstițioși din fire aleg să ungă animalele cu usturoi pe coarne și la șolduri pentru a alung spiritele relede. Dacă vitele dorm în seara de Ajun pe partea stângă, atunci este semn că  iarna va fi lungă și geroasă.

În prima zi de Crăciun, în cele mai multe dintre satele din Transilvania sunt așteptați colindătorii (feciorii satului). Pentru început cântă colinde în Biserică și ulterior pornesc din casă în casă după reguli clare.


Fiecare ceată de feciori și colindători are câte un ghirău, ajutor de ghirău, jude, pârgău mare și pârgău mic.

Crăciun 2020 va fi însă unul diferit față de tot ceea ce ne-am obișnuit să trăim de-a lungul anilor. Colindătorii nu vor mai umbla din case-n case din cauza pandemiei de COVID-19, în timp ce reuniunile de familie vor avea loc în cadru restrâns în actualul context pandemic.


Multe dintre tradiții și obiceiuri s-ar putea pierde în acest an din princina restricțiilor provocate de coronavirus.

abonare newsletter