Timp Liber

Recunoașteți locul? O biserică din județ a fost „readusă la viață” și își atrage laude din toate părțile

O biserică reformată din județul Cluj a fost restaurată recent, devenind o minunată bijuterie arhitecturală.

O biserică reformată din județul Cluj a fost restaurată recent, devenind o minunată bijuterie arhitecturală. FOTO: Facebook/ Claudiu Salanță O biserică reformată din județul Cluj a fost restaurată recent, devenind o minunată bijuterie arhitecturală. FOTO: Facebook/ Claudiu Salanță

 

 


Biserica Reformată Calvină din satul Tritenii de Sus, comuna Tritenii de Jos, își atrage laude din toate părțile, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare. Acest simbol pentru comunitate a fost „readus la viață” printr-o laborioasă muncă de restaurare și recondiționare și tronează asupra micului sat clujean.

 


Biserica Reformată din Tritenii de Sus, înainte și după restaurare. FOTO: Stânga: Wikipedia/ Țetcu Mircea Rareș; Dreapta: Facebook/ Claudiu Salanță

„Recunoști locația? O restaurare frumoasă care readuce la viață un monument istoric și un simbol pentru comunitate”, a scris Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, pe pagina sa de Facebook.

Deși este un obiectiv mai puțin cunoscut la nivel județean, Biserica Reformată din Tritenii de Sus merită vizitată și admirată „pe viu” și poate constitui destinația perfectă pentru o călătorie aproape de Cluj-Napoca, într-o după-amiază de weekend sau după o zi agitată la locul de muncă.


O biserică reformată din județul Cluj a fost restaurată recent, devenind o minunată bijuterie arhitecturală. FOTO: Facebook/ Claudiu Salanță
O biserică reformată din județul Cluj a fost restaurată recent, devenind o minunată bijuterie arhitecturală. FOTO: Facebook/ Claudiu Salanță

Atracții turistice în zonă

Satul Tritenii de Sus se află în comuna Tritenii de Jos, județul Cluj. Comuna este amplasată ăn bazinul Văii Tritiului, afluent al Văii Bolduțului, la 59 de kilometri de Cluj-Napoca și la 16 kilometri de Câmpia Turzii. Limitrofă județului Mureș, comuna Tritenii de Jos cuprinde șase localități: Clapa, Colonia, Pădureni, Tritenii de Jos, Tritenii de Sus, Tritenii-Hotar.

Altitudinile maxime ating 525 m la „Țigla Fântânelelor”; pe interfluvii, coboară la 300 m.


În comuna Tritenii de Jos conviețuiesc români (88,84%), maghiari (7,99%) și alte etnii. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (77,88%), dar există și minorități de reformați (8,18%), penticostali (7,45%) și martori ai lui Iehova (2,92%). Pentru 2,71% din populație nu este cunoscută apartenența confesională.

În comuna Tritenii de Jos au fost cercetate 3 situri arheologice:


  • La poalele dealului „Cetatea Văii” s-au găsit fragmente din epoca bronzului și din epoca romană. Din epoca romană provin mai multe morminte.
  • În apropiere de Tritenii de Jos s-a descoperit o așezare din epoca fierului.
  • Spre Țigăreni s-a găsit o altă așezare romană.

Monumente istorice

Următoarele obiective au fost înscrise pe Lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015:

  • Situl arheologic din punctul „Valea Scroafei” (sec. II-III, epoca romană).
  • „Villa rustica” din punctul „Țigăreni” (sec. II-III, epoca romană)

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 110) la circa 1,5 km sud-est de sat este marcat amplasamentul unei mănăstiri izolate („Monostor”).

Obiective turistice

  • Tritenii de Jos: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din secolul al XVII-lea, cu picturi din anul 1762.
  • Clapa, casa nr.358 (casa memorială a scriitorului Pavel Dan, înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj 2010).

În această comună s-au născut Pavel Dan - scriitor, Ion Cristoreanu - interpret de muzică populară, dar și baschetbalistul Ghiță Mureșan.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul pitoresc. O comună din județ, dată exemplu pentru infrastructură și arhitectură: „Asta înseamnă o comună cu oameni gospodari”

Ultimele Stiri
abonare newsletter