Timp Liber

Când trecem la ora de vară în 2023? Vom dormi cu o oră mai puțin

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact pe data de 26 martie 2023.

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact pe data de 26 martie 2023/ Foto: pixabay.com Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact pe data de 26 martie 2023/ Foto: pixabay.com

 

 


Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară în anul 2023 va avea loc la finalul lunii martie, în weekend.

 


În ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 26 martie spre 27 martie 2022, trebuie să ne dăm ceasurile înainte cu o oră fiindcă se schimbă ora. Atunci se face trecerea de la ora de iarnă la ora de vară.

Astfel, ora 3:00 se transformă în ora 4:00 și vom dormi cu o oră mai puțin. Ziua de 27 martie va deveni, totuși, cea mai scurtă zi din an fiindcă va avea 23 de ore.


În același timp, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal va fi de trei ore, nu două ore cum era în timpul orei de iarnă. De asemenea, ora de vară ne va lăsa să beneficiem mai mult timp de lumina soarelui.

Când are loc echinocțiul de primăvară în 2023?

La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopţii, indiferent de latitudine.


La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Astfel, în acelaşi moment, în emisfera sudică se produce echinocţiul de toamnă.


Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” în anul 2023 echinocțiul de primăvară va avea loc în data de 20 martie la ora 23:24, ora României. 

Nu s-a renunțat la schimbarea orei

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa și lasă la latitudinea fiecărei țări să decidă dacă se mai face trecerea la ora de de vară. 

Inițial trebuia să se renunțe la schimbarea orei din 2021, însă s-a renunțat la această idee.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Imagini SPECTACULOASE cu eclipsa parțială de Soare de marți. Urmărește eclipsa LIVE/VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter