Ştiri din Transilvania

Cluj-Napoca, lider indiscutabil în România la tehnologiile urbane. Orașul devine „noul HUB european al inovației”

Clujul a fost apreciat ca fiind lider indiscutabil în România când vine vorba de tehnologia urbană. De asemenea, Cluj-Napoca devine noul hub european de inovație.

 

 


Clujul s-a clasificat în ultima etapă a European Capital of Innovation Award, fiind văzut ca unul dintre principalele hub-uri de inovație din estul continentului.

 


Ultimele investițiii lansate spre crearea unei universități tech în România au consolidate și maim ult poziția orașului ca fiind un nou centru European de inovație și tehnologie, scrie Marek Grzegorczyk, jurnalist în cadrul Emerging Europe.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit un împrumut în valoare de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, fiind primul credit acordat sub programul pentru învățământul superior din România.


Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de predare, cercetare, inovare, dar şi a condiţiilor de viaţă ale studenţilor în universităţi din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanţările acordate susţin, de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătăţirea mediilor de învăţare, creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor.

Clujul este cunoscut pentru forța de muncă, mai ales în domeniul IT. Se estimează că aproximativ 10% dintre oamenii care stau în acets oraș lucrează în IT și alte startup-uri.


Cluj-Napoca, lider indiscutabil în România al tehnologiei urbane

Clujul s-a transformat într-un pol de dezvoltare în materie de inovare și startup-uri în mai puțin de două decenii.

Când vorbim de tehnologie urbană, Clujul este numit de presa internațională ca fiind lider indiscutabil în România. Acest titlu a venit în urma unor investiții pe care Primăria le-a făcut, uneori cu ajutorul fondurilor europene, alteori doar din bugetul local.


În vara anului 2020, Primăria Cluj-Napoca a realizat cu ajutorul fondurilor europene, prima stradă smart din România care dispune de toate facilitățile unui spațiu „verde”, dar care este adaptat la tehnologiile urbane actuale.

Strada Molnar Piuariu dispune acum de: arbori plantați și sistem de irigare cu senzori, patru locuri de încărcarea mașinilor electrice și 15 locuri de parcare, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electirce, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, iluminat public intelginet și multe alte facilități de care se pot bucura clujenii.

O altă tehnologie urbană finalizată în toamna anului 2020 este sistemul de senzori de parcare implementat în mai multe zone din oraș. Cetățenii pot verifica în timp real locurile libere de parcare din oraș cu ajutorul unei aplicații de pe telefon „City Parking”. S-au implementa în total 1.200 de senzori de parcare în zona istorică a Clujului.

„Odată cu implementarea acestui proiect unic în România, Primăria Cluj-Napoca face un nou pas în domeniul utilizării tehnologiei pentru creșterea calitatea vieții cetățenilor în municipiu. De asemenea, urmărim să consolidăm poziția Clujului de Hub european de digitalizare și inovare”, a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

De asemnea, mijloacele de transport electric care au fost implementate în oraș au adus un nou plus cetățenilor, și bineînțeles un nou pas către titlul de „noul hub european al inovării”. Clujul e în top 5 orașe din Europa în ceea ce privește numărul de mijloace de trasport în comun electrice pe cap de locuitor, alături de localități din Olanda, Danemarca și Germania.

De exemplu un autobuz electric este dotat cu: prize usb pentru încărcarea telefoanelor, aer condiționat, camere video, sistem audio care anunță stațiile, Wi-Fi gratuit, sistem de încălzire în scaunepentru sezonul rece, etc.

Un alt proiect unic în România și foarte important pentru calitatea vieții este colectarea selectivă a deșeurilor stradale cu ajutorul unor sisteme inteligente.

Sistemele inteligente sunt pentru plastic și hârtie, reciclând pe loc deșeurile. Dispozitivele sunt dotate cu senzori, astfel că se pot depune cantități mai mari datorită compactării plasticului. Pe măsură ce dispozitivul se umple, firma de salubritate este anunțată printr-o platformă digitală care poate fi instalată și pe telefonul mobil.

În ultimii ani Clujul s-a dezvoltat foarte mult, atât din punct de vedere al forței de muncă cât și al tehnologiei implementate cu scopul de a ușura viața clujenilor. Plusul cel mai mare al acestui oraș este accesarea fondurilor europene, dar și bugetul local care este bine gestionat.

Emil Boc este „Primarul Anului”

Primarul municipiului Cluj-Napoca a câștigat titlul de „Mayor of the Year” (Primarul Anului) la cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards.

„Primarul Municipiului Cluj-Napoca este un susţinător al conceptului de Smart City şi un lider cu idei şi tehnologii inovatoare. Sub conducerea acestuia, Cluj-Napoca a devenit un prestigios incubator de afaceri dezvoltate în zona IT, recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional, a dezvoltat sectorul de Smart City şi l-a adaugat la fiecare element cu care cetăţeanul se confruntă zilnic: de la transport în comun, la reducerea birocraţiei. Viziunea strategică a primarului a reuşit să transforme Cluj-Napoca în oraş reper în Europa”, au transmis organizatorii galei.

Smart City Industry Award este o recunoaştere a eforturilor şi demersurilor, proiectelor, de premiere a oamenilor, instituţiilor şi companiilor care au contribuit la dezvoltarea comunităţilor din România, în acest an plin de provocări.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai căutate orașe din țară. Care sunt motivele pentru care oamenii aleg să se mute aici?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter