Actualitate

Unic în România: Cluj-Napoca, primul oraș cu sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale

Orașul de pe malul Someșului Mic a devenit prima localitate din țară în care cetățenii vor putea colecta selectiv deșeurile stradale cu ajutorul unor sisteme inteligente.

Cluj-Napoca, primul oraș cu sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale Cluj-Napoca, primul oraș cu sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale

Astfel, municipalitatea a instalat deja 16 stații de colectare – câte una pentru deșeurile de plastic, respectiv pentru deșeurile din hârtie – în 8 puncte distincte din oraș. Str. Memorandumului (în stația de autobuz), str. George Coșbuc (în zona Sălii Polivalente), Piața Lucian Blaga (la Casa de Cultură a Studenților), Piața Unirii (la trecerea de pietoni cu str. Eroilor), str. Regele Ferdinand (în stația de autobuz), str. Splaiul Independenței (stația de tramvai în vecinătatea Sălii Polivalente), str. Observatorului (în stația de autobuz, intersecția cu str. Republicii), respectiv Baza Sportivă Gheorgheni sunt cele opt locații în care clujenii pot colecta selectiv deșeurile stradale.

„Dragi clujeni, începând de astăzi (n.red. vineri), implementăm pentru prima oară în România un sistem inteligent de colectare selectivă a deșeurilor stradale. Vom trece la o nouă etapă prin care invităm cetățenii să colecteze separat plasticul și hârtia în locurile aglomerate din oraș prin aceste dispozitive inteligente, cu alimentare solară, activare cu piciorul și compactare demnă a plasticului”, a prezentat noua găselniță a municipalității primarul Emil Boc.


Dispozitivele sunt dotate cu senzori, astfel că se pot depune cantități mai mari datorită compactării plasticului. Pe măsură ce pubela inteligentă se umple, firma de salubritate este informată, iar reprezentanții Primăriei, cu ajutorul unei platforme digitale ce poate fi instalată și pe telefonul mobil, vor putea urmări stadiul de umplere. Când acesta ajunge la 90%, firma de salubritate este anunțată. Cetățenilor li se recomandă să îndepărteze capacele de pe sticlele de plastic pentru o mai bună compactare. De asemenea, fumătorii își vor putea stinge țigara cu ajutorul pubelelor inteligente.


„Dacă sistemul va fi un succes, vom cumpăra și alte sisteme inteligente de colectare a deșeurilor, pentru că dorim și în acest domeniu să oferim totul pentru România prin grija pe care o purtăm pentru mediu. Acest oraș și-a propus foarte clar să încurajeze mobilitatea alternativă la mașină, transportul public nepoluant prin autobuze electrice, să fie prietenos cu mediul, prin tot ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător, de la reciclare și colectare selectivă”, a mai precizat edilul, amintind și de faptul că, începând cu data de 1 iulie, va intra în vigoare și noua Lege a colectării selective.

„Clujenii au dorit, au votat (n.red. Bugetare participativă 2017), noi doar am implementat ceea ce ei au decis. Este un proiect-pilot, pentru prima dată în România, sper să generalizăm în cât mai multe părți ale orașului. Îi invit pe clujeni să colecteze selectiv, pentru că așa este bine într-un oraș european cum este Cluj-Napoca!” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter